İstanbul, () - CUMHURİYET Abdullah Gül, "Dünya İslam Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi" toplantısı için çeşitli İslam ülkelerinden gelen konuklar onuruna Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Dolmabahçe Sarayı'nda verilen iftara katıldı. Gül, iftarda yaptığı konuşmaya, "Maalesef İslam dünyası çok sıkıntılı günler geçiriyor" sözleriyle başladı. Gül, şöyle devam etti:



"Bölgemizde uzun yıllardır yaşanan ve Müslümanlar için adeta utanç verici bir mahiyet taşıyan kanlı olayları sadece konuşmak değil, tartışmak değil, bir noktada onlara yol göstermek sorumluluğunu hissettiğiniz için buradasınız hepiniz. Tabii ki bir taraftan utanıyoruz olup bitenlerden açıkçası Müslümanlan olarak. Çünkü iç savaşlar yaşanıyor. Çünkü Müslümanlar birbirini katlediyor. Çünkü komşular birbirlerinin evini yıkıyor. Bir taraftan da çok büyük acılar çekiyoruz. Bu, ne Müslümanlığa yakışır ne insanlığa yakışır. Tanıdığımız şehirler yerle bir ediliyor. Bildiğimiz tarihi mekanlar yok ediliyor. Gözümüzün önünde insanlar öldürülüyor. Çocuklar yetim kalıyor, kadınlar dul kalıyor. Milyonlarca insan evlerinden barklarından ayrılıp mülteci durumuna düşüyor ve çok sıkıntılı bir hayat yaşıyor. Bugün sizin bulunduğunuz ülkelerin bazılarında belki huzur var ama, çoğunda acı var. 'Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir' diyen bir dinin mensupları olarak, komşusunun evi yangınken, yerle bir edilirken bizim rahat olmamız, acı çekmememiz, bunun çilesini hissetmememiz mümtün değildir. Ama tabii ki sadece üzülmek yetmez. Buna yol açıcı çalışmaları da yapmamız gerekir."

"HEPİMİZ AKLIMIZI BAŞIMIZA ALALIM"



Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:



"Burada gayet açık seçik konuşmak gerekir. Kendi kusurlarımızı önümüze koymak gerekir. Her şeyi başkasından, bizim dışımızda görmemek gerekir. Bazen basiretsizlikler, bazen ihtiraslar, bazen çok başka arzular, mezhepleri, dinleri, çeşitli akımları kendilerine istismar ederek, aslında bu çatışmalara merhem vermektedirler. Yoksa, bu çatışmaları sadece mezhep çatışması, din çatışması gibi göstermenin de yanlış olduğu kanaatindeyim. Bunun altında, aslında bunları istismar eden, kendilerine güç çıkarmak isteyen, kendilerine pozisyon bulmak isteyen, hakimiyet kurmak isteyen kişiler, akımlar, otoriteler ve bütün güç toplamak isteyenler vardır. Onun için, burada hepimiz ve herkes aklını başına almalı ve bu yanlışlara kapılmaması gerekir. Değerli ilim adamları, siz cesurca doğruları söylemek durumundasınız. Olur ya idareciler başka saiklerle farklı yola kayabilirler. Ama siz o zaman, hakkı, doğruyu çıkıp ortaya koymanız gerekir. Hiçbir zaman ne siyasi otoritelerden, ne yüksek mevkideki kişilerden din adamları doğruyu söylemekten çekinmez. Yoksa İslam aleminin bu hali devam eder. Tabii ki bu yaşananlar bir taraftar dinimiz adına yapılıyor gibi gözüküyor. Bazı hareketler var ki, İslamî terminolojiler, büyük İslam alimlerinin adı altında hareket ediyorlar. O zaman da, din de, İslam da çok yanlış şekilde tanıtılıyor. Buna kimsenin hakkı yok."

"ÖNCE KENDİMİZE BAKMALIYIZ"



"Onun için, hepimizin önce kendimize bakmamız gerekiyor. Kendi kusurlarımızı düzeltmemiz gerikiyor. Sonra da çok büyük dayanışma içinde olmamız gerekiyor. Bu dayanışmayı göstermediğimiz zaman hepimiz paramparça oluruz. İşte görüyorsunuz, dünyanın gözü önünde Filistin'de yaşananlar, Gazze'de yaşananlar... Çok büyük bir utanç, çok büyük bir acizlik var. Bu vesileyle, hayatını kaybedenlere, şehitlere rahmet diliyorum. Bütün bunları durdurabilmesi için, olanları önlemek için İslam dünyasının çok büyük dayanışma göstermesi gerekir. Yoksa daha büyük felaketler, daha büyük acılar çekilir."

"BAŞKALDIRILARIN HEPSİ YANLIŞ DEĞİL"



"Tabii ki başkaldırıların hepsi yanlış değil. Bir yerde zulüm varsa, adaletsizlik, haksızlık, eşitsizlik varsa, insanlar bunu ifade etmeye başlarlar; en tabii taleplerini dile getirdiklerinde onlar susturulursa, işte maalesef ortaya çıkan manzaralarla karşı karşıya kalırız. Onun için hepimizin aklımızı başımıza toplamamız gerekiyor. İslam alimlerine büyük iş düşüyor. Doğru neyse onu söylemek. Kur'an'ın, sünnetin en güzel tefsirini, bugünkü çağa uyumunu yapmak gerekiyor. Din adına insanlar öldürülüyor, din adına gerçekten çok utanç verici olaylarla karşı karşıyayız. İslam dünyasında çapraz savaşlar var."

 

(FOTOĞRAFLI)