CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül; "Yeni bir fasılın açıklaması önemli bir adım. Muhakkak ki diğer fasılların da açılması gerekir. Önemli olan müzakereleri tamamlamak. Müzakereleri tamamladıktan sonra tam üyelik konusu bazı ülkelerin aldıkları referandum kararları var. Onlara bağlı. Onun için Türkiye olarak bizim hedefimiz tam üyelik müzakerelerini kesinlikle başarılı bir şekilde tamamlamak. Onun için Avrupa Birliği üyesi ülkeler, bizim müzakere sürecimizi tıkamamaları lazım" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Norveç Kralı 5. Harald Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile Norveç’in geçmiş yıllara göre ikili ilişkilerinin artış gösterdiğini söyleyen Norveç Kralı 5. Harald, Türkiye’deki yatırımları arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kral 5. Harald, yeni Anayasa çalışmalarına destek verdiklerini belirterek; "Yeni Anayasa'yı yürekten destekliyoruz. Umut ediyoruz ki Türkiye , kalkınma yolundaki hedeflerinde demokrasi, insan hakları, adalet, eşitlik ve ortak geleceğimizin kalbinde yer alan konulardaki mücadelesi ile ilerleme kaydettiğinde en iyi gelişmeleri gerçekleştirecektir" dedi.
"İYİLEŞMENİN SONU YOKTUR"
Türkiye’de çok köklü reformalar yapıldığını, reformların devam edeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; "İyileşmenin sonu yoktur. Eminim ki sizin ülkenizde de tenkitler, talepler olabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde de, başka ülkelerde de olabilir. Ama önemli olan şey, bu konudaki bakış, zihniyettir. İnsan hakları meselesinin çok önemli olduğunu, çok önem verdiğimizi, taleplere duyarsız kalmadığımızı, kalmayacağımızı ifade etmek isterim" şeklinde konuştu.
"UZAKTA OLDUĞUMUZ İÇİN SURİYE’YE KİMSEYİ GÖNDEREMEDİK"
Norveç’in Suriye politikasına ilişkin bir soru üzerine Norveç Kralı 5. Harald; "Bizler büyük bir dehşet içinde şu anda Suriye’de olanları gözlemliyoruz, izliyoruz. Elimizden geldiğince durumu daha iyi bir noktaya getirmek için katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Coğrafi olarak oldukça uzakta olduğumuz için Suriye’ye kimseyi göndermedik. Ama durumun düzelmesi için kaynak ve finansman aktarımında bulunmaya çalışıyoruz. Suriye’deki durumla ilgili bugüne kadar gerçekleştirmeye çalıştıklarımız bunlardı. Bundan sonra da bu şekilde devam edecek" diye konuştu.
"ÖNEMLİ OLAN MÜZAKERELERİ TAMAMLAMAK"
Türkiye’nin AB sürecini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu; "Yeni bir fasılın açıklaması önemli bir adım. Muhakkak ki diğer fasılların da açılması gerekir. Önemli olan müzakereleri tamamlamak. Müzakereleri tamamladıktan sonra tam üyelik konusu bazı ülkelerin aldıkları referandum kararları var, onlara bağlı. Onun için Türkiye olarak bizim hedefimiz tam üyelik müzakerelerini kesinlikle başarılı bir şekilde tamamlamak. Onun için Avrupa Birliği üyesi ülkeler, bizim müzakere sürecimizi tıkamamaları lazım. Siyasi karar verecekler. Bu anlamda Norveç, en iyi örnektir. Zaman zaman Norveç örneğini veriyorum. Belki müzakereleri bitirdikten sonra Türk halkı da Norveç gibi olmak ister. Veya Fransızlar, referandum kararı aldılar. Hayır diyebilirler. Bunları hiç tartışmamız lazım. Bunlar bugünün konusu değil. AB’deki muhataplarımıza bunu söylüyorum. Bugünün konusu müzakerelerin başarıyla bitirilmesidir. Biz hedeflerimize sıkı sıkı bağlı olacağız. Nihai durum bu. Siyasi bir konudur. Günü geldiğinde ortaya çıkacaktır. O zaman da eminim ki, Türkiye’nin değerini, bugün tereddütle karşılayan bazı üye ülkeler, çok daha iyi takdir edeceklerdir." (TG)/(HT) ( FOTOĞRAFLI)