CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Hatay'da barış mesajları verdi. Türkiye'de demokrasi ve laikliğin temel değerler olduğunu belirten İhsanoğlu, herkesin din, vicdan ve ifade hürriyeti hakkına sahip olduğunu söyledi.
Seçim gezileri kapsamında Hatay'a gelen Ekmeleddin İhsanoğlu, Hatay Havaalanı'nda CHP ve MHP'liler tarafından karşılandı. Seçim otobüsüne binen Ekmeleddin İhsanoğlu, karayoluyla Samandağ İlçesi'ne geçip Hz. Hızır Türbesi'ni ziyaret etti. Türbede dua eden İhsanoğlu, ilçe turu attı. Seçim otobüsünden halkı selamlayan İhsanoğlu, yol boyunca kendisini bekleyen Samandağlılar'ın yoğun ilgisiyle karşılaştı. İlçede yöresel geleneklere göre karşılanan İhsanoğlu'na yol boyunca kolonyalar döküldü, pirinçler fırlatılırken, bir kişi de tütsü verdi. İhsanoğlu, turun ardından ilçe merkezindeki Abdullah Cömert Parkı'nda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye seslendi.
'KAHKAHA ATILMASINA KARIŞILMASIN'
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın kadınların kahkaha atmasıyla ilgili açıklamalarını eleştiren İhsanoğlu, “Biz kadınlarımızın kahkaha atmasına karışılmasını istemiyoruz. Biz özel hayatımıza kimsenin müdahale etmesini istemiyoruz. Biz kimsenin bizim kadınlarımıza kahkaha atsınlar, atmasınlar demesini istemiyoruz. Bu kadar da özel hayata karışılır mı? Nerde görülmüş böyle bir şey, çıldırmış bunlar. Şaşırmışlar. Onun için sevgili kardeşlerim 10 Ağustos’ta sandığa gidiniz, oyunuzu kullanınız ve oyunuza sahip çıkınız" dedi.
HALKI ARAPÇA SELAMLADI
Samandağlılar'ı Arapça olarak da selamlayan İhsanoğlu, şöyle devam etti:
"Ben bu yolculuğa Türkiye’de huzur olsun, gerginlik olmasın, barış ve kardeşlik olsun diye çıktım. Türkiye’nin komşularıyla huzur olsun barış olsun kardeşlik olsun. Biz kardeşlerimizle asırlar boyu yaşadık. Bu sınırlar daha yüz sene olmadı yüz sene önce sınır mı vardı? Biz bunları birleştirmek isterken birileri bizi ayırdı, birileri bizi ayırmaya çalışıyorlar. Biz bu ayrılıkları bitirmeye çalışıyoruz, tekrar birlik beraberlik istiyoruz. Ortadoğuda komşularımızla beraber yaşamak istiyoruz. Bizim huzurumuz ancak komşular ile iyi olursak olur. Bizim refamız komşularımızda refah olursa olur. Ancak komşularımız sıkıntı olursa ateşler olursa bu ateşler bize sıçrarsa onun sonucunu biz biliyoruz. Bizi ayırmak isteyenler bizi düşman etmek isteyenlerin oyunlarını bozacağız önümüzdeki Pazar günü bozacağız."
LAİKLİK VE DEMOKRASİ VURGUSU
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2 temelinin bulunduğuna vurgu yapan İhsanoğlu, şunları kaydetti:
"Birincisi laiklik , ikincisi demokrasi. Laiklik ne demek? Ben size laikliğin en güzel tarifini söyleyeyim. Laiklik, 'Lekum Diniküm veleye din' demek. Budur başka hiçbir şey değil. Herkesin dini kendine. Herkesin inancı kendine. Devlette buna saygılı olmalı. Benim mezhebim bana, benim dinim bana, senin mezhebin dinin sana. Bu kadar. Bu kadar niye müdahale ediyorsun. Biz kaç asırdan beri burada yaşıyoruz. Bu aileler nereden geldi? Bu toprakların insanları. Biz de bu toprakların, insanlarıyız. Beraber yaşadık bundan sonra da beraber ilelebet yaşayacağız. Demokrasi ne demek? Fikir hürriyeti, din, vicdan, ifade hürriyeti. Herkes bu hürriyetlerden hak sahibidir. Onun için kimse müdahale edemez. Bu hürriyetleri koruduğunuz zaman demokrasiyi en karlı şekilde hukukun üstünlüğünü tatbik ettiğimiz zaman toplumda da huzur olur, Türkiye'nin yurt dışında da itibari olur."
İhsanoğlu, daha sonra Hatay'da Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.


FOTOĞRAFLI