ANKARA, ( -  CUMHURBAŞKANI adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Alevi kanaat önderleriyle dün Ankara'da bir araya gelerek güncel konuları değerlendirdi. Toplantılardan ilki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Serçeşme Cemevi'nde gerçekleşti. Toplantıya dernek yöneticileri ve Hacı Bektaşi Veli postnişini Veliyettin Ulusoy katıldı. İkinci toplantı ise Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfında gerçekleştirildi. Toplantıya vakfın il başkanları ve vakıf başkanı Ercan Geçmez katıldı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu toplantılarda Türkiye'deki siyasi, dini, etnik kimliklerin bir arada barış içinde yaşamasının ancak demokrasiyle sağlanabileceğini belirterek cumhuriyetin temel nitelikleri konusunda Türkiye'nin geri adım atamayacağını dile getirdi.

İhsanoğlu ayrıca, Alevilere yönelik olarak kendisine atfedilen iddiaların asılsız olduğuna dikkat çekerek, Madımak katliamı sonrası, 'Allaha şirk koşanlar ateşle cezalandırılır' gibi çirkin beyanatların şahsına atfedilerek kendisinin karalanmak istendiğini belirtti. İhsanoğlu, "Mezhepler İslam dininin renkleridir ve bu bir zenginliktir. Bu bakış açısından uzaklaşırsak din, birleştirici ve düzenleyici bir unsur olmaktan çıkıp, ayrıştırıcı bir unsur haline gelir" dedi.

Alevi kanaat önderleri ise Alevilerin yaşadığı sorunları ve ideal bir cumhurbaşkanından bekledikleri özellikleri anlattılar. İnanç ve örgütlenme özgürlüğüne saygı, hukukun üstünlüğü ilkesinin gözetilmesi, devlet eğitim kurumlarında ırkçı-dinci zorlamalarla çarpıtılmamış müfredat eksikliği gibi sıkıntılarını dile getiren kanaat önderleri Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının modern demokrasinin kurulması ve ülke bütünlüğünün korunması doğrultusunda hizmet vermesi gereğinin altını çizdiler. Toplantılarda, Alevi-Bektaşi toplumunun bu ilkeleri savunacak ve bu doğrultuda hizmet verecek adaya oy vereceği yönünde duyulan inanç da kanaat önderleri tarafından vurgulandı.