TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi'nin 17'nci başkanı, Doğru Yol ve Demokrat Türkiye Partisi'nin eski genel başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mesud Barzani ve Şivan Perwer’le Diyarbakır'da buluşmasıyla ilgili, “48 bin insanın ölümüne neden olan isyanı bir şarkı ve iki şarkıcıyla çözmek olası değildir” dedi. Cindoruk, Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılması konusundaki girişimini de siyasi bir hamle olarak gördüğünü söyledi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Çanakkale Şubesi'nin düzenlediği “Cumhuriyet ve Hukuk' konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere kente gelen Hüsamettin Cindoruk, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mesud Barzani ve Şivan Perwer’le Diyarbakır'da buluşmayla ilgili görüşleri sorulan Cindoruk şunları söyledi:
"Türkiye'nin en kalıcı sorunu ayrılıkçı Kürt isyanı. Türkiye 1804'den beri bu isyanlarla uğraşıyor. Bugün de böyle bir isyanla karşı karşıyayız. Bu isyan deyimini ben kullanmıyorum, Öcalan kullanıyor. 48 bin insanın ölümüne neden olan isyanı bir şarkı ve iki şarkıcıyla çözmek olası değildir. Çok hafife aldığımızı görüyorum. Başbakan ve arkadaşları önümüzdeki yerel seçimler için bir yatırım yapıyor. Ama Türkiye'nin en kalıcı ve en zor problemi üzerinde böyle bir oyun bence yanlış olur. Mesud Barzani’nin gelişiyle mesele milletlerarası hale getirilmiştir ve yanlış yapılmıştır. İç meselemize Irak merkezi hükümetiyle itilaflı olan bir bağımsız bölge karışmıştır. Milli bir meselemiz ulusal bir mesele olmaktan çıkarılmış, bir Orta Doğu meselesi haline getirilmiştir. Bundan sonra mesele Orta Doğu'da çözülecekse Türkiye'nin etkinliği azalır. Biz ırkçı değiliz. Bizim milli düşüncemiz, milli duruşumuz cumhuriyetçi, demokrat, Atatürkçü bir düşüncedir. Atatürk barışının tekrar kurulması için bizim Barzani'nin yardımına ihtiyacımız yoktur.”
'SİYASİ HAMLELER EĞİTİMİN DIŞINDA YAPILMALI'
AK Parti ve cemaat arasında ortamı geren dershanelerin kapatılması konusundaki görüşleri de sorulan Hüsamettin Cindoruk, siyasi rekabetin eğitime olumsuz etki yapmaması gerektiğini savundu. Cindoruk, “Dershaneler üniversitelere giriş sınavlarındaki kaliteyi yükseltti. Yasakçı zihniyetle dershaneler, okullar kapatılmaz. Başbakan Erdoğan'ın dershaneler konusundaki girişimini siyasi bir hamle olarak görüyorum. Siyasi hamleler eğitimin dışında yapılmalı” dedi.