CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı için 'çatı aday' olarak belirledikleri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu için dün resmi başvurunun yapılmasının ardından CHP'liler İzmir'de destek turuna çıktı. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Büyük Birlik Partisi'ni (BBP) ziyaret etti. BBP, İhsanoğlu'na destek vereceklerini söyledi.
İzmir İl Başkanı Ali Engin. İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç ile birlikte siyasi partileri ziyaret etti. Ziyarete koltuğa bir ay önce oturan BBP İzmir İl Başkanı İsmail Gider'i ziyaretle başlayan Engin, parlamenter sistemi savundu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı işbirliği önerdi. Engin, şöyle konuştu:
"Ülkenin parlamenter sistemle mi yoksa ucube bir sistemle mi yönetileceğini oylayacağız. Bunu vatandaşa istikrar barış kalkınma olarak yutturmaya çalışıyorlar. Erdoğan, partisine emanet bir başbakan koyacak milletvekillerini de kendisi belirleyecek. İhsanoğlu, partilerin toplumun vicdanının da 'evet' diyeceği bir aday. Mezhep kavgalarından çok çektik. Bunu bertaraf etmenin yolu da olacak. AKP'nin, İhsanoğlu hakkında maksatlı tanımlamaları önleyeceğiz. AKP sözcüleri ve havuz medyası gereksiz iftiralar, ucuz ve basit yöntemlerle sonuç almaya çalışıyorlar. Hepimizin olduğu gibi İhsanoğlu'nun inanç değerleri var. Bu, bizi ilgilendiren bir şey değil. Uluslararası başarısı diplomatik, akademik kariyeri, 77 milyona aynı şekilde yaklaşması, olumlu ve pozitif bir insan olması önemli. Devletimizi ve cumhuriyetimizi en iyi temsil edeceği kesin. Bizi ilgilendiren inancı ve kültürü değil. Erdoğan'ın kutuplaşma üzerinden seçim başarısı kurguladığı bir dönemde bu tuzağı bozan parti liderlerine teşekkür etmek lazım."
'SANIYORUM EKMELEDDİN BEY'İ DESTEKLEYECEĞİZ'
BBP İzmir İl Başkanı Gider, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığından rahatsızlık duyduklarını belirterek, İhsanoğlu'na destek verebileceklerini söyledi. Gider, şöyle konuştu:
"Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması konusunda rahat değiliz. Bizim aradığımız değerler var. Milli ve manevi değerleri olacak. Tayyip Bey'in manevi değerlerine bir şey diyemeyiz ama milli yönünde sıkıntımız var. Ekmeleddin Bey uluslararası tanınırlığı var. Geçmişi şaibesiz olmalı. Tayyip Bey konusunda belli sıkıntılar yaşandı. Bölücülerle pazarlık yapmayacak bir cumhurbaşkanı istiyoruz. Onlarla pazarlık masasına oturan biri cumhurbaşkanı olamaz. Ekmeleddin Bey'den bu konuda da olumlu izlenim aldık. Sanıyorum biz Ekmeleddin Bey'i destekleyeceğiz. Tayyip Bey, cumhurbaşkanı olduğunda Türkiye'nin doğru yola gittiğini düşünmüyoruz. Hukukun üstünlüğü derken üstünlerin hukukuna döndü."

FOTOĞRAFLI