CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, büyükşehir olan illerde devri konusunda anlaşmazlıklar yaşanan il özel idaresi mallarının, belediyelere bırakılması için bir kanun teklifi hazırladı.
30 Mart 2014 yerel seçimleri ardından, büyükşehir olan illerdeki il özel idarelerinin mallarının devri konusuyla ilgili şimdiden tartışmalar yaşanıyor. İzmir’de de bu malların Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi konusundaki talepler karşılık bulmadı. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, bu süreçte, tüm tartışmaları ve gerilimi bitireceğini belirttiği kanun teklifini ve gerekçesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Moroğlu, yerel seçimlerin ardından tüzel kişiliği sona erecek İl Özel İdareleri mallarının devrini düzenleyen '6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Geçici 1’nci maddesinin 5. fıkrasının değiştirilmesini teklif etti. Moroğlu, teklif gerekçesinde, yapılan düzenleme ile büyükşehir belediyelerinin büyük bir sıkıntıya girdiğini belirterek, "Çünkü tüzel kişilikleri ortadan kaldırılan il özel idarelerinin taşınır-taşınmaz mallarının devri komisyon kararına bağlanırken, büyükşehirlerin hizmet yükümlülükleri daha da artmıştır. Bu yükümlülükler, büyükşehir belediyelerine bırakılırken, il özel idarelerine ait olan malların büyükşehirlere bırakılmaması bir adaletsizliği ortaya çıkarmaktadır. Ortaya çıkan adaletsizliğin giderilmesi ve büyükşehirlerdeki hizmetlerin aksamaması için kanunda bu değişikliğin yapılması gerekmektedir" dedi.
İçişleri ve Plan Bütçe Komisyonlarında görüşülecek teklif TBMM gündemine görüşülüp yasalaşırsa, Özel İdare malları, bulunduğu yerin ilçe belediyelerine ya da büyükşehir belediyelerine devredilecek.