İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Soma'daki maden faciasında yaşamlarını yitiren işçilerin ailelerine hukuki destek vermek amacıyla ilçeye gittikleri belirtilen avukatların gözaltına alınmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
CHP'li Türeli, TBMM Başkanlığı'na, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden kazasında can veren işçilerin ailelerine yardım etmek, acılarını paylaşmak için tüm ülkenin adeta seferber olduğunu ifade etti. "Acılar paylaşıldıkça azalır" düşüncesinden yola çıkan yüzlerce sivil toplum örgütünün vefat eden işçilerin ailelerine destek için Soma'ya gittiğini belirten Türeli, "'Bu bağlamda, hukuki destek vermek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyelerinin darp edilerek gözaltına alındığına ilişkin haber ve olayın fotoğrafları medyaya yansımıştır. Ayrıca, gözaltına alınan avukatlar, ellerine plastik kelepçe takılarak spor salonunda bekletilmiştir. Bu durum vicdanları kanatmıştır" dedi.
Türeli, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:
"Soma maden faciasının acılarını azaltmaya çalışan bu insanlar hangi gerekçelerle gözaltına alınmıştır? Amacı sadece hukuki destekte bulunmak olan avukatların gözaltına alınmasıyla ilgili idari bir uygulama yapacak mısınız? Vatandaşların acıları azaltmak adına dayanışma sergilemesi sizi neden bu kadar rahatsız ediyor? Büyük acıların yaşandığı Soma'dan dünyaya, TOMA'lı, coplu, tekmeli, kelepçeli görüntüler yansımasından siz de rahatsızlık duyuyor musunuz? Soma'da acıdan tükenmek üzere olan vatandaşlara ve bunlara yardımcı olmak isteyenlere karşı daha emniyet güçlerinin daha şefkatli davranması noktasında bir talimatınız oldu mu?"

AÖ(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)