CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, " TOBB'da, yönetimi dize getiren Başbakan, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını da bitirdi" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak: TOBB'da, yönetimi dize getiren Başbakan, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını da bitirdi" dedi. Toprak, "TOBB, Mümtaz Zeytinoğlu, Mehmet Yazar, Ersin Faralyalı geleneğini sürdüremedi. Merkez Bankası ise 'Bağımsız' olmadığını faiz kararıyla gösterdi" dedi. Toprak, Merkez Bankası'nın (MB) faiz indiriminin ekonomik değil 'siyasi' bir karar olduğunu belirterek, MB'nın bağımsızlığından ödün verdiğini, 'Başbakanın emrine tabi olduğunu' itiraf ettiğini söyledi. Toprak, TOBB Genel Kurulu'nda, 12 Eylül İhtilal yönetimine bile, hiç değilse ekonomide muhalefet eden geleneği devam ettirmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "TOBB, ülkemizin, en büyük, en saygın özel sektör çatı örgütü… 2 milyona yaklaşan üyesiyle, ekonomimizin dinamosu. Yıllardır bu gelenekselleşmiş durumda. Saygın işadamı, TOBB yöneticisi rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu'nun Milli Ekonomi yaklaşımından, Mehmet Yazar'ın 12 Eylül ihtilal yönetimine ekonomik muhalefet ile direnişinden gelen bir demokratik tavrın sahibi. Rahmetli Ersin Faralyalı'nın sürdürdüğü bu demokrat özel sektör çizgisi, Fuat Miras'larla, Yalım Erez'lerle bugünlere taşındı. Ancak, AKP iktidarında TOBB, 12 yıldır suskun, geri planda kalmayı yeğliyor. TOBB delegeleri, 70. Genel Kurul'da Başbakan salondan çıktıktan sonra özgürleştiler. Korkuyu attılar. Doğruları ve gerçekleri söyleyen CHP Genel Başkanını alkışladılar. Ekonomik gerçeklerin, Başbakanın çizdiği pembe tablolardan çok farklı olduğunu bildikleri için, doğruları alkışladılar. Uzun süredir, muhalefet liderlerinin davet edilmediği, görüş ve önerilerinin dinlenmediği, TOBB Genel Kurullarındaki bu değişimi, ülkemizin geleceği adına, bir ışık olarak görüyorum. Delegelerin özgür tavrını kutluyorum. TOBB Başkanı, AB hedefini, yeni ekonomik oluşumlar içinde olunması talebini dile getirirken, Başbakan, 301 madenci şehidin üstüne, Cemevi'nde cenazede polis kurşunuyla ölen temizlik işçisi Uğur Kurt'u da umursamaksızın, Almanya'ya yeni bir siyasi kavgaya, oradaki yurttaşlarımızı ayrıştırmaya gidiyor. Almanya Başbakanı Merkel, Başbakana itidal çağrısı yapıyor. Alman Emniyeti, 6 bin polis görevlendiriyor ve Başbakan hâlâ diktatör olmadığını söylüyor. Başbakan ne Roboski, ne Reyhanlı, ne Soma, ne Elvan, ne Ali İsmail için gözyaşı dökmedi. Uğur Kurt için de dökmeyecek. Başbakanın TOBB Genel Kurulundaki tavrı bunun en somut kanıtıdır."

"MB, BAŞBAKANIN AYLARDIR ISRAR ETTİĞİ ANCAK DİRENDİĞİ, FAİZ İNDİRİMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Toprak, MB'nın faiz indiriminin Başbakanın bu tavrının bir yansıması ve ekonomik olmaktan çok "siyasi" bir karar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "MB, Başbakanın aylardır ısrar ettiği ancak direndiği, faiz indirimini gerçekleştirdi. Enflasyonun, işsizliğin, çift haneli rakamlara gittiği, bütçe açığının tırmandığı, bir ortamda bu indirim kararı, ekonomik değil siyasidir. MB Başkanı, Başbakana ancak 2 ay direnebildi. Başbakan, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, HSYK'dan sonra Merkez Bankası'nı ve Para Politikaları Kurulu'nu da kendi kontrolüne almıştır. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı sadece figüran, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı da kâğıt üzerindedir. Bu kararın yanlışlığı, kısa sürede görülecek, ancak ülke ekonomisi ciddi bedeller ödeyecektir."

(HT)