ANKARA () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Soma'daki maden kazasına ilişkin, "Hükümet, sorumluluğunu Soma'daki şirketin üstüne atarak kurtulamaz. O şirket ne kadar suçluysa, AKP de o denli sorumludur" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Soma'daki maden kazasına neden olan sorumluların çarpıtılmaması gerektiğini belirterek, "AKP iktidarı madende şehit olanların, yaralı olarak kurtulanların isimlerini hiçbir kuşkuya yer bırakmadan açıklamalıdır. Toplum vicdanındaki bütün tereddütler ortadan kaldırılmalıdır. AKP yöneticileri ve yandaş medya suçu sadece Soma'daki şirketin üstüne atmak için halkla ilişkiler faaliyeti yürütüyor. AKP, bu büyük yıkımın ve katliamın ortağıdır, bundan kaçamaz" dedi.
"VATANDAŞI DÖVÜP UTANMADAN RAPOR ALAN BİR İKTİDAR YÜZSÜZLÜĞÜ"
Soma'daki maden kazasına, şirket yetkililerinin ve Ak Parti'nin neden olduğunu iddia eden Erdoğan Toprak, "Kuşkusuz Soma'da 300'e yakın insanımızın ölümüne sebebiyet veren şirket sorumludur. Ama aynı zamanda bu şirketi ve de madeni denetlemeyen, sorumluluklarını yerine getirmeyen, verdiğimiz araştırma önergelerini reddeden AKP de bir o kadar sorumludur. AKP yöneticileri ve yandaş medyası suçu sadece şirkete atmaktadırlar. Böylece kendilerini bu büyük katliamdan kurtarmaya çabalamaktadırlar. Ahlaki duyarlılığı yüksek bir hükümet bu denli büyük bir katliam sonrasında önce sorumluluğu üstlenir ve katliamda payı olan bakanlarını ve bürokratlarını görevden alırdı. AKP ise bırakın sorumluluk üstlenmeyi; adeta bir muhalefet partisi gibi hareket edip sadece maden şirketine suçu atmaktadır. Kendilerini protesto eden insanlara korumalar marifetiyle dayak atan, acılı halkın üstüne gaz ve su sıkan bir yönetimin meşruiyeti yoktur. AKP insanlarımızın acısını dahi yaşamasına izin vermemektedir. Vatandaşı öldüresiye dövüp sonra kendisini mağdur gösteren, dövdüğü halde utanmadan rapor alan bir iktidar yüzsüzlüğü ile karşı karşıyayız. Dünyanın gelişmiş demokrasilerinde hükümet üyeleri, bir kazada dolaylı sorumluluğu olsa dahi istifa ederken, AKP'lilerin doğrudan sorumluluğu olmasına rağmen istifa etmemesi kabul edilemez. Bu tutumun ahlaki etik, siyasi, hukuki ve insani hiçbir tarafı yoktur. AKP birilerine suçu yıkmak için halkla ilişkiler faaliyeti yürütmeyi bıraksın, kaybedilen canların hesabını versin. İnsanlarımızın hayatı bu kadar ucuz değil. Ana muhalefet olarak biz ve halkımız bu katliamı, yıkımı unutmayacağız, unutturmayacağız. AKP iktidarı madende şehit olanların, yaralı olarak kurtulanların isimlerini hiçbir kuşkuya yer bırakmadan açıklamalıdır. Toplum vicdanındaki bütün tereddütler ortadan kaldırılmalıdır. TBMM'de bu konunun da takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

(HT)