ANKARA, () - CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ülke nüfusunun yüzde 66'sının fay hatları üzerinde yaşadığını belirterek, "Hükümetin yanlış uygulamaları sonucu insanlarımız doğal afet kurbanı değil rant kurbanı oldu" dedi.
CHP'li Gürsel Tekin, düzenlediği basın toplantısında İstanbul'da belirlenen 'Deprem toplanma alanları' açıkladı.Tekin, "Aslın biz bugün İstanbul'da belirlenen 'Deprem toplama alanları'nın yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini açıklıyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara, İzmir, Adana başta olmak üzere tüm Türkiye'deki ranta kurban giden bu alanları açıklayacağız" diye konuştu. Tekin, "1999 depremi sonrası İstanbul'da belirlenen yaklaşık 11 bin dönüm deprem sonrası toplanma alanının büyük çoğunluğu imara açıldığını ve yandaşlara peşkeş çekildi" dedi. Tekin, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin yüzde 66'sı fay hatları üzerinde yaşamakta. DSP hükümeti döneminde çıkarılan deprem vergisi kapsamında vatandaşlar bugüne kadar 50 milyar lira ödedi. Kamu arazileri deprem dönüşümü kullanımı için ayrıldı. Ne yazık ki AKP iktidarı topladığı vergileri duble yollar için harcadı. 50 milyar dolar vergi ranta dönüştürüldü. Başka bir ülkede olsa yetkili bakan hakkında dava açılırdı. Bu büyük bir suçtur. İnsanlarımız doğal afet kurbanı değil rant kurbanı."
Kamu arazilerinin özellikle büyükşehirlerde yandaşlara peşkeş çekildiğini söyleyen CHP Genel Sekreteri Tekin, "İstanbul'da 400'e yakın kamu alanı deprem dönüşümü ve kentsel dönüşümün dışında bırakıldı. Tamamen yandaşların havuz sermayesinin AVM'lerinin, rezidanslarının oldu. Uyarıyoruz; Yarın meydana gelecek herhangi bir olayda Başbakan 'Depremin fıtratında var' demesin" dedi.

(HT/SS)