CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Süheyl Batum, Dilek Akagün Yılmaz, Nur Serter ve Birgül Ayman Güler TBMM'de ortak basın toplantısı düzenleyerek cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendirdi. Tarhan, "Sayın genel başkan ve ekibi demokrasilerde yeri olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip makamdan çekilme ve kurultaya gitme olgunluğunu göstermelidir. Tekrar ediyorum, makamdan çekilme ve kurultaya gitme erdemini göstermelidir. Kurultay delegelerimi partimizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.
Tarhan, "Genel Başkan ve ekibi demokrasilerde yer olmayan sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçip makamdan çekilme ve kurultaya gitme erdemini göstermelidir. Biz sakinleştirici istemiyoruz. İtiraz yeteneğimiz körelsin istemiyoruz. Bu seçim sonucu partimizin varlık yokluk mücadelesine girdiğini önümüzdeki genel seçimlerde sürecine getirdiğini gösterir. CHP asla tıpış tıpış bir parti olmamalıydı. İlk turda rakibin kazanma ihtimali yok edilecekti. İkinci tura taşıyabileceğimiz bir seçimi biz ilk turda kaybettik. Dünyada herhangi bir siyasal parti yoktur ki daha seçime girmeden kendi değer ve önermelerinden vazgeçsin ve havlu atsın. Artı bir oy için ilkelerinden ödün verip milyonlarcasını kaybetsin" dedi.
"NE YAZIK Kİ SONUÇ FELAKET OLMUŞTUR"
Tarhan, "Ben ilk günlerde bu formül yanlış bile değil demiştim. Ne yazık ki sonuç felaket olmuştur. Bize oy verenler yüreklerinde şu soruyu sormadı mı zannediyorsunuz. Bu tercihle siz artık bu ülkede artık bize ihtiyaç yok mu demek istiyorsunuz. Bu seçim sonucu partimizin varlık, yokluk mücadelesi sürecine girdiğini, önümüzdeki genel seçimlerde ana muhalefet özelliğini dahi yitirme riski ile karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Bu açık ve yakın tehlike karsında gerçek sorumluluk sahipleri olan Kurultay delegelerimizi, partimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.
"BİZ ERDOĞAN'IN ZİHNİYETİNİ KULLANARAK KAZANMAK İSTEMEDİK"
CHP milletvekili Tarhan, "Enerji, umut gerçek yoktu. Kurgu vardı karşımızda. Girdiğimiz her kabın şeklini alacağım derken bir bakarsınız o kaba hapis olmuşsunuz. Biz Erdoğan'ın zihniyetini kullanarak kazanmak istemedik, onun yaptıklarını yapmak istemedik. Başka bir ruhu temsil ediyorduk. Kendinizce CHP algısı değiştirilmeye çalışılıyor diyebilirsiniz, ama bu algının içine gönüllü olarak girmek isteyenler olmaz mı?" diye konuştu.
"CHP'NİN TABANININ AKLIYLA ALAY ETMEKTİR"
Tarhan, "14 partinin desteğini alan bir adayın aldığı oyun Erdoğan'dan az oy almasını başarı olarak nitelemek CHP'nin tabanının aklıyla alay etmektir bana göre" dedi. Tarhan, "Cumhuriyet mağdur edilmiştir. Sol şerit tamamen boş bırakılmıştır" dedi.
"BU ADAYI KİMİN ÖNERDİĞİNİ SORGULAMAMIZ DAHİ YASAKLANDI"
Tarhan, "Alışılacak denildi. İçinizdeki itiraz ruhunu tutsak edin dendi. Her şeye alışın. Bu adayı kimin önerdiğini sorgulamamız dahi yasaklandı. CHP'yi bu hale getirenler şimdi mutlu mu? Kurucusunu unutturmaya çalışmaktan Gezi ruhunu terk etmekten ne kazandılar. Muhafazakar değerlerle buluşmak muhafazakarlaşarak olmazdı. Samimiyetle oldu. Aslı varken kimse suretine oy vermezdi ki" diye konuştu.
"BAŞTAN YARIŞIN GALİBİ ERDOĞAN SAYILIRDI ZATEN"
Tarhan, "Baştan bu yarışın galibi Erdoğan sayılırdı zaten, çok üzgünüz. Bu şekilde kaybetmekten çok üzgünüz. Biz uyardık, söyledik ama tehditlerle karşılaştık. CHP seçmeni incinmiştir. Suçlamak yerine alacağı mesajlar vardır. Umarım kaybettiğimiz son seçim olur. Böyle giderse sözde başkanlık, hanedanlık sistemine bu anlayışla engel olunmayacağı çok açıktır” dedi.
"CHP BAŞKASI GİBİ OLMAK İSTEDİ VE KAYBETTİ"
Tarhan, "Yeni bir modele dayalı kitlesel toplumsal muhalefet dinamiği oluşturmak lazımdır. Tüm alanlarda bir restorasyon inşaatına girmek gerekir. Zor şartlar güçlü kadroları bulur çıkarır. Kimsenin kuşkusu olmasın. CHP'nin programından sürekli ödün verilerek sürdürülen anlayışta artık sona gelinmiştir. CHP başkası gibi olmak istedi ve kaybetti. Artık ya kendini kandırmaya devam edecek ya da yeni bir yol çizecektir" açıklamasında bulundu.