ANKARA,() - CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Bakan Nihat Zeybekci'nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; "Nükleer reaktörler ve nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar hangi projelerde kullanılmak üzere ithal edilmişlerdir?" diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, nükleer reaktörler ve reaktörlerle ilgili parçaların ithalatını Meclis gündemine taşıdı.
CHP'li Tanrıkulu tarafından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesi şöyle;
"Ekonomi Bakanlığı resmi internet sayfasında Başlıca İthal Ürünler Başlığıyla belirtilen tabloda 2'nci Sıra ve 84 nolu Fasıl ile gösterilen Nükleer Reaktörler, Kazan, Makine ve Cihazlar, Aletler, Parçaların 2012 yılındaki ithalat tutarı 26 milyon 316 bin dolar, 2013 yılındaki ithalat tutarı ise 30 milyon 156 bin dolar olarak, yine Ekonomi Bakanlığı resmi internet sayfasında Başlıca İthal Ürünler Başlığıyla belirtilen tabloda 2'nci Sıra ve 84 nolu Fasıl ile gösterilen Nükleer Reaktörler, Kazan, Makine ve Cihazlar, Aletler, Parçaların 2012 yılındaki ihracat tutarı 11 milyon 999 bin dolar, 2013 yılındaki ihracat tutarı ise 12 milyon 994 bin dolar olarak belirtilmektedir. Bu bağlamda; 1-Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında ithal ettiği nükleer reaktörler ve nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar için yapılan ithalat harcamalarının yapıldıkları ülkelere göre dağılımı nedir?
2-Nükleer reaktörler ve nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar hangi projelerde kullanılmak üzere ithal edilmişlerdir?
3-Nükleer reaktörler ve nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar hangi kurum, kuruluşlar veya şirketler tarafından ithal edilmişlerdir?
4-Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında ihraç ettiği nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar için yapılan ihracat tutarlarının yapılan ülkelere göre dağılımı nedir?
5-Türkiye'nin 2012 ve 2013 yıllarında ihraç ettiği nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazların türleri nelerdir?
6-Nükleer reaktörler ve nükleer reaktörlerle ilgili her türlü parça ile cihazlar hangi kurum, kuruluşlar veya şirketler tarafından ihraç edilmişlerdir?"

(BY/AK)