CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 52 maddelik teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Eğer bu kanun geçerse, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi'nde bunun iptali için gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, HSYK yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin Adalet Komisyonu'nu yerine Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gerektiğini vurguladı. Şeker, "12 Eylül 2010'da bunlar açıkça ilan etti. Dediler ki 'Bu, Türkiye'nin en demokratik anayasasını oylayacağız. Bu anayasa, Türkiye'ye, demokrasiyi, insan hak ve özgürlüklerini getirecek.' Hukukun üstünlüğü diye vatandaşı kandırdılar, 12 Eylül 2010'da bu ülkeden yüzde 58 oyla bu anayasayı geçirdiler. Peki ne oldu, bu 2 senede tu kaka oldu. 2 senede niçin değişmesi gerekti?" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 2010 yılındaki referandumda kandırıldığını ileri süren Şeker, "Resmen, bazı hukuk dışı kendilerinin isteği şekilde oluşmasını istedikleri yapı oluşmadığı için yolsuzluklar gündeme geldiğinde bu yapıyı bertaraf edebilmek için şimdi HSYK'nın yapısı değiştirilme isteniyor. Dünyanın hiçbir yerinde HSYK, Adalet Bakanlığı'na veya müsteşarına bağlı değil. HSYK'nın yapısı içinde Adalet Bakanı veya müsteşarı yok. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir hukuk devletinde bunlar söz konusu değil. Ama Türkiye, bunları uygulamaya çalışıyor. Bu bizim için iki handikap doğuracak. Bir, Türkiye'deki yargıç ve hakim güvencesi kalmayacak. İki, Avrupa Birliği tarafından da bu süreç çok ciddi şekilde takip ediliyor ve ciddi sorunlar doğuracak gibi gözüküyor" dedi.
CHP olarak gerek genel kurulda gerekse komisyonlarda mücadele edeceklerini belirten Şeker, şunları kaydetti:
"Eğer bu kanun geçerse, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Anayasa Mahkemesi'nde bunun iptali için gerekli çalışmaları yapacağız. Bu HSYK kanunu, Anayasa'ya aykırı. Temel olarak Adalet Komisyonu'nda değil, Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesi gereken bir kanun. Maalesef, hükümet her zamanki gibi yolsuzlukların üzerini örtmek için oldu bittiye getirerek bu kanunu çıkarmak istiyor."