CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, "Cumhuriyet, kuruluş değerlerine inanan, bu değerleri geliştirerek geleceğe taşıma iradesinde olan halkın güvencesi altındadır. Cumhuriyeti başkalaştıracak olanlar, Cumhuriyet değerlerine de, Cumhuriyet'in kendine de sahip çıkamaz" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 90 yıl önce, içinde bulunduğu dönemin koşullarına, kapitalist yayılmacılığa karşı meydan okuyarak kurulduğunu hatırlatan CHP'li Perihan Sarı, Cumhuriyet'in bu toprakları yurt, üstünde yaşayanları yurttaş yapan ortak bir uygarlık projesi olduğunu belirtti. Sarı sözlerini şöylü sürdürdü:
"Cumhuriyet, yüzyıl önceki koşullarda bir halk hareketiyle kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle 'bütün mazlum milletlerin, bütün doğunun davasıdır. İçinde bulunduğu koşullara direnerek, çağdaş değerlere ulaşma, halklardan bir ulus yaratma, ulus olarak zenginleşme, dünya uygarlığına katkı yapma, ülkede, bölgede ve dünyada barış içinde yaşama idealine uygun olarak biçimlenen Cumhuriyet, bugün Cumhuriyet sayesinde elde ettikleri olanakları kullanarak, Cumhuriyet'in devrimci özünü yok etmek isteyenlerin hedefi haline gelmiştir. Cumhuriyet değerlerine sadakatsizliğini, her türlü eylemiyle kanıtlamış olan Hükümet, bugün 'sessiz devrim' olarak adlandırdığı bir karşıdevrim süreci yürütmektedir. Tarihi boyunca en fazla saldırılan alan olan eğitimde görülen gelişmeler bile Cumhuriyet'in başarısını kanıtlamaya yeterlidir. Cumhuriyetimiz'in kurulduğu 1923 yılında yüzde 10,6 olan okur yazarlık oranı, bugün yüzde 93'e çıkmıştır. Erkeklerde yüzde 96'ya ulaşan bu oranın, kadınlarda yüzde 91 olması kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye Cumhuriyeti'nin, Müslüman ülkeler arasında bilimde en gelişmiş, yine kadınların toplumsal hayatın her alanında en fazla yer aldığı ülke olması tek başına Cumhuriyetimizin başarısıdır. Cumhuriyetimizle yaşıt Cumhuriyet Halk Partisi olarak, geçmişte olduğu gibi bugün de egemen güçlere, dayatmalara ve zora rağmen, halkla birlikte Cumhuriyetimizi korumayı ve geliştirmeyi sürdüreceğiz. Cumhuriyeti, bugünün değerleri temelinde, demokratik, katılımcı ve özgürlükçü bir öze kavuşturarak geleceğe taşıyacağız. Halkımız ve Cumhuriyet Halk Partisi, Cumhuriyetimizin kazanımlarını sonuna kadar korumaya kararlıdır. Bunda kimsenin kuşkusu olmasın. Tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı'nı, en içten dileklerimle kutluyorum". (AY/AK)