CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, Soma felaketinin, Türkiye'de Avrupa Konseyi'nin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini İyileştirme tedbirlerine ilişkin hiçbir uyarısını dikkate almadığını gösterdiğini söyledi. Payev, "Türkiye'nin, ILO'nun anlaşmalarını uygulamadığı için kara listede. Geçen hafta Hükümet ile görüşmeye gelen ILO delegasyonunun eli boş döndü" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, TBMM AB Uyum Komisyonu'nun CHP üyeleri İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki felaketin Avrupa Konseyi'nin işçi sağlığı ve iş güvenliğini iyileştirmeye dönük hiçbir önleminin dikkate alınmadığını gösterdiğini savunan Şafak Payev, şöyle konuştu:
"Hükümet cinayet ekonomisinden vazgeçmek zorunda oldu. Vicdanlarımızı ayaklanmaya çağırıyoruz. 'Biz uyarmıştık' cümlesi ne yazık ki çok hazindir. 24'üncü dönem başladığı andan itibaren Hükümet'e çeşitli uyarılar yapmış, ancak kibir ve umursamazlıklarını aşamamıştık. Yüzlerce soru önergesi vermiş, taşeronluk üstüne onlarca konuşma yapmışız. Söylemişiz ama hiç kulak vermemişler. Oy çoğunluğunun kibri, insan hayatından katbekat değerli olmuş." 
Örgütlenme hakkının taşeronlaşma sistemiyle engellendiğini söyleyen Pavey, şöyle devam etti:
"2014'ün ilk 3 ayında 276 işçimizi iş kazalarında kaybettik. 2013'te ise 1235 işçi iş kazasında hayatını kaybetti. Her 100 günde bir Soma felaketi yaşıyoruz. Taşeron işçi sayısı 12 yılda üç kat artarak bir milyon 100 bine ulaştı. Taşeron işçi kullanımı azalmadığı, kayıt dışılık ortadan kalkmadığı, ağır ve tehlikeli işlerde kadınların ve çocukların çalıştırılmasına devam edildiği sürece iş kazaları, çocuk ve yetişkin ayırt etmeden hayatları kararmaya devam edecek. Acilen taşeron şirketlere yönelik yeni bir düzenleme gerekiyor. Soma felaketi, Avrupa Konseyi'nin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğini İyileştirme tedbirlerine ilişkin hiçbir uyarısını dikkate almadığımızı gösteriyor. Türkiye'nin, ILO'nun anlaşmalarını uygulamadığı için kara listede. Geçen hafta Hükümet ile görüşmeye gelen ILO delegasyonunun eli boş döndü ve yeniden gelecek."

(HT/İD)