ANKARA,() - CHP'li Faik Öztrak, Irak'ta yaşanan kaosun ekonomiye etkisini Meclis gündemine taşıyarak; ''Irak'ta yaşanan kriz ve kaosun etkilerini hafifletmek için Hükümetiniz ne tür önlemler almaktadır?'' diye sordu.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Irak'ta yaşanan kaosun Türkiye ekonomisine etkilerini TBMM gündemine taşıdı.



Türkiye'nin Irak'a ihracatının yaşanan olaylar sonrasında tek bir ayda 252 milyon dolar düştüğünü ifade eden Öztrak; "Alacaklarını tahsilde sıkıntı çeken firmalarımızın sigorta, vergi vb. kamusal yükümlülüklerini ertelemeyi düşünüyor musunuz? Yine Irak'ta yaşanan kriz nedeniyle mali sıkıntı çeken firmalara uygun şartlarla kredi vermeyi planlıyor musunuz?" diye sordu. Öztrak'ın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle; "Irak'ta yaşanan krizin Türkiye ekonomisine bu yıl getireceği maliyetin ne olacağını tahmin ediyorsunuz? Bu maliyetin ihracatçı sektörler, ulaştırma sektörü, müteahhitlik ve diğer hizmet sektörleri için dağılımı nedir?



-Irak'ta yaşanan kriz ve kaosun etkilerini hafifletmek için Hükümetiniz ne tür önlemler almaktadır?



-Irak'ın Güneyine ve Körfez bölgesine erişim için alternatif güzergah arayışına başladınız mı? Bu alternatif güzergahların taşıma maliyetlerine ekleyeceği masraflar yüzde olarak ne kadar maliyet artışına yol açacaktır? Bunu telafi etmek üzere bir tedbir düşünüyor musunuz?



-Yaşananlar nedeniyle Irak'tan alacaklarını tahsil edemeyen “ihracatçıö, “müteahhitö, “taşıma ve ulaştırmaö firmalarımız bulunmakta mıdır? Alacaklarını tahsilde sıkıntı çeken firmalarımızın sigorta, vergi vb. kamusal yükümlülüklerini ertelemeyi düşünüyor musunuz? Yine Irak'ta yaşanan kriz nedeniyle mali sıkıntı çeken firmalara uygun şartlarla kredi vermeyi planlıyor musunuz?"