CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelere aykırı yürütülen dinleme, izleme, kaydetme ve yayınlama gibi faaliyetlerin kimler tarafından hangi yöntem ve araçlarla yapıldığını tespit etmek amacıyla TBMM'de bir Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi.
Önergenin gerekçesinde, 6 mobil dinleme aracının kayıp olduğu, bunlardan ikisinin bir belediye başkanında, dördünün ise kimi siyasi yapıların elinde olduğu iddia edildi. Bunun yanı sıra Türkiye'de 11 mobil dinleme aracının olduğu da iddia edildi.
DİNLEMELER, ADLİ İHTİYAÇLARDAN ÖTE SİYASAL HESAPLAŞMA ARACINA DÖNÜŞMÜŞ
CHP'li Özbolat'ın önergesi şu şekilde:
"Haberleşme hürriyetinin ve özel yaşamın gizliliğine ilişkin anayasal hükümlerin çiğnendiğine yönelik sayısız iddia yargıya taşınmakta; ancak ülke gündemini uzun yıllardır meşgul etmekte olan bu konu, kamuoyunu rahatlatacak biçimde çözümlenmemekte. örtbas edilerek var olan endişeler ve güvensizlikler de büyütülmektedir. Son 10 yıllık Türkiye gerçeği göstermiştir ki; dinlemeler, adli ihtiyaçlardan öte siyasal hesaplaşma aracına dönüşmüş, hem muhalefeti hem de toplumsal ve ekonomik hayatı yeniden şekillendirmek üzere kullanılmıştır.
TÜRKİYE'DE 11 MOBİL DİNLEME ARACI BULUNMAKTADIR
Bu bağlamda TİB, Emniyet, Jandarma ve MİT gibi yetkili kurumlar tarafından yasal şartlara dayanarak yapılması gereken dinleme ve kaydetme türü istihbari faaliyetlerin, farklı yapılar ve oluşumlar tarafından yasa dışı olarak özel amaçlar için yürütüldüğü görülmektedir. 2008 yılında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkililerinin, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun yasadışı dinlemelerle ilgili oluşturduğu alt komisyona verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 11 mobil dinleme aracı bulunmaktadır. Bununla beraber, 2013 yılında kurulan TBMM Haberleşme ve Özel Hayatın Gizliliği Araştırma Komisyonu'na bilgi veren emniyet yetkilileri, "Observer" olarak adlandırılan bu dinleme araçlarından altısının kayıp olduğunu, kayıp olan araçların ikisinin bir belediye başkanında diğer dördünün ise kimi siyasi yapılarca yine özel ve kayıt dışı dinlemeler için kullanıldığı bilgisini vermiştir.
KAYITLAR ÖZEL AMAÇLAR VE ÇIKARLAR İÇİN KULLANILARAK, SERVİS EDİLMEKTEDİR
Anlaşılmaktadır ki belirli bir süreyle sınırlandırılmış mahkeme kararına dayanmadan, hukuken yetkili kurumlar veya kayıp olarak nitelenen bu araçların kullanıcıları tarafından dinleme ve görüntüleme yapılmakta; aynı zamanda bu kayıtlar özel amaçlar ve çıkarlar için kullanılarak dijital ortamda servis edilmektedir. Bu yasa dışı dinleme ve görüntülü kayıtların hangi kurum ve özel örgüt tarafından, kimleri hedef alarak, hangi araçlarla yapıldığının, bu araçların nasıl temin edildiğinin ve nasıl servis edildiğinin araştırılması ve gerekli diğer tüm tedbirlerin tespit edilmesi elzem olmuştur."

HT(SS)