ANKARA,  () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ankara Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu'nun bulunduğu Nazım Hikmet Kültür Merkezi önünde bekleyen kalabalığa yapılan müdaheleye ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi sundu. Oran, "Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde (NHKM) bulunan ilçe seçim kurulunda oylarını korumak isteyen duyarlı yurttaşlara, orada görevli resmi-sivil polislerin gözü önünde bugün (1 Nisan 2014) öğlen saatlerinde başka bir grup tarafından kılıç, pala, demir beyzbol sopası ile saldırabilmesi nasıl mümkün olmuştur?" diye sordu.
Yapılan müdahaleyi eleştiren Umut Oran, soru önergesinde, "Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde (NHKM) bulunan ilçe seçim kurulunda oylarını korumak isteyen duyarlı yurttaşlara, orada görevli resmi-sivil polislerin gözü önünde bugün (1 Nisan 2014) öğlen saatlerinde başka bir grup tarafından kılıç, pala, demir beyzbol sopası ile saldırabilmesi nasıl mümkün olmuştur? Bu saldırı ile ilgili olarak kaç kişi gözaltına alınmıştır, isimleri nelerdir, haklarında hangi adli işlemler yapılmıştı? Saldırganların Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanları oldukları duyumu doğru mudur? Saldırganların Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) çalışanları, ASKİ spor kulübü güreşçileri ve boksörleri oldukları bilgisi doğru mudur? Saldırganların NHKM'ye 06 C 4761 plakalı servis aracıyla geldiği bilgisi doğru mudur? Bu araç hangi şirkete, kişiye kayıtlıdır, sahibi kimdir? Saldırganların NHKM önüne hepsi de bu şirkete araçlarla gelmesi tesadüf müdür?" ifadelerine yer verdi.
"KAÇ KİŞİ BU SALDIRI NEDENİYLE ACİL SERVİSTE TEDAVİ GÖRDÜ?"
Müdahale nedeniyle bir çok kişinin acil servislerde tedavi edildiğini ifade eden Oran, "Saldırı nedeniyle yaralandığı için tedavi amacıyla hastanelere kaç kişi sevk edildi? Dışkapı Hastanesi acil servisinde kaç kişi bu saldırı nedeniyle tedavi gördü, durumu ağır olan hasta var mıdır? Saldırı olayına sivil polislerin de karıştığı, saldırganlara yardımcı oldukları, saldıranlara değil de mağdur vatandaşa biber gazı sıktıkları iddiası doğru mudur? Saldırı nedeniyle görevini ihmal ettiği için orada bulunan resmi-sivil polisler hakkında görevi ihmalden inceleme talimatı verecek misiniz, inceleme sonucunda kaç polise ve amirine hangi cezalar verilmiştir? Seçim iş ve işlemlerinin güvenliğini sağlamakla görevi olan bakanlık olarak bağlı birimlerinizde ihmal söz konusu mudur? Niçin seçim güvenliğini tam olarak sağlayamadınız? Yurt genelinde önceki seçimlerle kıyaslandığında 30 Mart seçimlerinde çok fazla adli olay gerçekleşmesi, yaralanan, yaşamını yitiren insanların sayısının fazlalığının gerekçesi nedir? Görevi ihmal nedeniyle yurt genelinde hakkında işlem yapılan kolluk görevlisi, memuru, amiri, müdürü var mıdır? Hangi ilde kaç personeliniz hakkında bu gerekçeyle işlem yaptınız, bunun illere göre tam ayrıntılı listesi nedir?" diye sordu.

(HT/SS)