CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Tokat'ta yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çocukları arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının ellerinde olduğunu söyleyerek, "17 Aralık'ta yapılan bu telefon trafiğini saklamak için, bunların kamuoyuna açıklanamaması için, deşifre olmaması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na, Türk Telekom’a ve üç GSM operatörüne HTS kayıtlarının silinmesi talimatını verdi mi, vermedi mi?" sorusunu yöneltti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, parti çalışmaları kapsamında Tokat'a geldi. İlk olarak Zile ve Pazar ilçelerinde partisi tarafından düzenlenen programlara katılan Oran daha sonra kent merkezine geldi. Partisinin İl Başkanlığı binasını ziyaret eden Oran, burada basın toplantısı düzenlendi. Tokat merkez ve 11 ilçede iddialı olduklarını söyleyen Oran, il genelinde başarılı sonuçlar alacaklarını söyledi. Türkiye'nin esas ana maddesinin yolsuzluk ve rüşvet olduğunu söyleyen Oran, "17 Aralık'ta intikal eden yolsuzluk ve rüşvet operasyonu Cumhuriyet tarihimizde böyle bir operasyon rastlanmadı, yaşanmadı. Gerçekten biz ana muhalefet olarak bu iddialardan rahatsızız ve iktidar partisinin bu konu ile ilgili gereğini yapmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz yarın mecliste adı yolsuzluğa karışmış 4 bakan ile ilgili fezlekeler görüşülecek. Fezleke biliyorsunuz suç dosyası" dedi.
"TELEFON GÖRÜŞMELERİ İLE İLGİLİ KAYITLAR VAR"
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında özellikle Başbakan Erdoğan ile oğlu arasında telefon görüşmelerinin ortaya çıktığını söyleyen Oran, şöyle konuştu:
"Bunlarla ilgili henüz bir yalanmaya veya bunları yapanlarla ilgili henüz bir suç duyurusu, hukuki süreç başlatılmadı. Erdoğan bunlarla ilgili sadece, 'bunlar montaj' dedi, ses kayıtları ile ilgili ama bizler bunlarla ilgili araştırma yaptırdık, bunları bilimsel olarak incelettirdik montaj olmadığını, gerçek olduğunu ortaya koyduk. Erdoğan'da sadece 'montaj' dedi. Bu görüşmeler hem özel kriptolu telefondan yapılmış hem de diğer numaralardan yapılmış. Ben özellikle şu ana kadar, 'her hangi bir kayıt yok' diyordu Erdoğan bunlarla ilgili. Ben de buradan açıklıyorum, telefon görüşmeleri ile ilgili kayıtlar var."
BAŞBAKAN SORULAR YÖNELTTİ
Kayıtlar ile ilgili meclise soru önergesi verdiğini belirten Oran, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"Bunlardan birincisi, 17 Aralık günü yani bu operasyonun yaşandığı gün Erdoğan 0536 *** ** ** nolu telefondan saat 08.02'de oğlu Bilal Erdoğan'ı aradı mı, aramadı mı? İkinci sorumuz, 0530 *** ** ** numaralı telefon kızı Sümeyye Erdoğan'a mı ait? Yine bir başka numara vereceğim. 0533 *** ** ** da Bilal Erdoğan'a ait. Üç tane soru sordum, üç tane telefon numarası verdim. Bunlar bir kere Erdoğan'ın konuşup konuşmadığı ve kızı ile oğluna ait olup olmadığına dair. Erdoğan'dan bunlarla ilgili cevap bekliyoruz."
"HTS KAYITLARI SİLİNDİ Mİ?
Başbakan Erdoğan'ın bu konuşmalara dair kayıt olmadığını söylediğini ancak elllerin de kayıt bulunduğunu söyleyen Oran, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Bu telefon görüşmelerinin olduğuna dair elimizde kayıtlar var. Erdoğan kayıt yok dedi, ama elimizde. Şöyle bir iddiada var, bu daha vahim. 17 Aralık'ta yapılan bu telefon trafiğini saklamak için, bunların kamuoyuna açıklanamaması için, deşifre olmaması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına, Türk Telekom’a ve üç GSM operatörüne HTS kayıtlarının silinmesi talimatını verdi mi, vermedi mi? Erdoğan'ın buna cevap vermesini istiyoruz. Yine devam ediyoruz. HTS kayıtlarının silinmesi için, çünkü operatörler bunların yasa dışı olduğunu, hukuk dışı olduğunu, kanun dışı olduğunu söylüyorlar ve bunları yapamayacaklarını söylüyorlar. Bu konu ile ilgili Abdullah Tivnikli'yi görevlendirdi mi, görevlendirmedi mi? HTS kayıtlarının silinmesi şu anlama geliyor. Bütün delillerin üstününü kapatılması ve bütün bu olayların ört bas edilmesi anlamına geliyor. O gün ile ilgili başka bir iddiamızda var. Erdoğan'ın kızı Sümeyya Erdoğan'ın o gün yapmış olduğu uçuşta kayıtlardan silindirilmeye çalışılmış. Yani Türk Hava Yolları ile yapılan bir uçuş var, o uçuşun kayıtlarını da sildirmeye çalışmışlar. Tekrar soruyorum, TK2123 sefer sayılı uçakla 17 Aralık günü saat 09.00 uçağı ile Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan İstanbul'a gitti mi. Koltuk numarası 01F miydi? Hemen arkasında 2D koltukta sayın Koray Aydın oturuyordu. Peki HTS kayıtlarını silmeye çalışıyorlar, bu uçuş kayıtlarını niye silmeye çalışıyorlar. Yani 'paralar sıfırlansın' diye konuşma iddialar var, kayıtları da o zaman silmek ve sıfırlamak istiyorlar. Bunu ortaya çıkartmamız lazım"
Oran açıklamasının ardından kentte sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edecek.

MT,FY(EA/AAA) (FOTOĞRAFLI)