CHP Ardahan Milletvekili ve partisinden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olduğunu açıklayan Ensar Öğüt, Caferilere ait cami ve cemevleri tartışmasına son vermek için İmar Kanunu'nda değişiklik yapılarak genel bütçeden pay ayrılmasını, belediye imar planlarında yer verilmesi teklifinin reddedildiğini söyledi.
CHP'den Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan aday adayı olduğunu açıkladıktan sonra zamanının büyük bir bölümünü burada geçiren ve özellikle Gebze'de birçok işyeri bulunan Ensar Öğüt, tüm ili dolaşarak aday adaylığı konusunda vatandaşlarla görüşmelerde bulunuyor.
REDDEDİLEN TEKLİF
Ensar Öğüt partililerle yaptığı son buluşmada, TBMM'ye bir süre önce binlerce Alevi ve Caferi’yi ilgilendiren kanun teklifi verdiğini, yıllardır tartışılan Cemevi ve Caferilere ait camiler tartışmasına son vermek için 3194 sayılı İmar Kanunu'nda bir düzenleme yapılmasını, genel bütçeden bu inanç kesimlerine de pay ayrılmasını istediğini; ancak bu teklifin AK Parti'nin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.  Öğüt şunları söyledi:
“İmar Kanunu'nda cami, mescit, sinagog, kilise, havraya yer ayrılırken cemevlerine yer ayrılmıyor. Cemevlerine de İmar Kanunu'nda ve projelerde, planlarda yer ayrılabilmesi için, ki bu Avrupa Birliği'nin ilerleme raporlarında var, Türkiye'de barış ve kardeşliğin sağlanması için, Türkiye'de bulunan 20 milyona yakın Alevi yurttaşlarımızın özgürce ibadet yapabilmesi için bir kanun teklifi verdim. AKP'yi bu kanun teklifine oy vermeye davet ettim. Ancak ret oyu verdiler. Diyorlar ya, 'Açılım yapıyoruz.' Alevi açılımı samimiyetini burada gördük.”
2 BİN CEMEVİ KAÇAK YAPI
Açıklamasında, Türkiye'de 2 bine yakın cemevi olduğunu, bu cemevlerinin kaçak yapıldığını, insanlar orada özgürce kendi ibadetlerini yaptıklarını, doğru dürüst ruhsat alamadıklarını da söyleyen Öğüt şöyle devam etti:
"Umre’ye gitmiş biri olarak bu durum karşısında vicdanım sızlıyor. Belediye planlarında plan işlenirken cemevlerinin de konulması gerekmektedir. Cemevlerine planda yer verilmediği takdirde, bu 20 milyon insanın özgürce ibadetini yapmadığının bir gerçeğidir. Kürtler kendi haklarını alabilmek için dağa çıktı. Aleviler, Çerkezler, Türkiye'de yaşayan diğer etnik yapıdaki insanların dağa mı çıkması gerekir haklarını alabilmesi için? Burada, yüce parlamentoda bir yasa çıkartalım ve cemevlerini insanlar özgürce ibadetlerini yapsınlar. Bu anlamda bir de kul hakkı var. Kul hakkı, maalesef 20 milyona yakın Alevi yurttaşımız, Caferi yurttaşımız vergi veriyor, bu vergilerin parasını Sünni vatandaşlarımıza ödüyoruz. Bu, bir kul hakkıdır.”
Öğüt, 45 gün sonra Alevi ve Caferiler ile ilgili kanun teklifini yenileyeceğini, kabul ettikleri takdirde AK Parti ile birlikte ortak teklifte de bulunmaya hazır olduuklarını söyledi. 

MB(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)