ANKARA, () - CHP'li Aylin Nazlıaka, Ankara'da metro sefer saatlerinin öne çekilmesini eleştirerek; ''Ankaralının toplu taşım hakkını gasp etmek değil midir?'' diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanlığı'nda sunduğu soru önergesinde Ankara'da metro sefer saatlerinin öne çekilerek son seferin daha erken yapılacağının açıklanmasını Meclis gündemine taşıdı. Nazlıaka, şunları kaydetti, "Geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından metro hareket saatlerinin yeniden düzenlendiği, bu kapsamda metronun gece son hareket saatlerinin öne çekildiği ve uygulamaya 12 Mayıs'tan sonra geçileceği açıklanmıştır. Sinyalizasyon sistemleri ve entegrasyon çalışmaları gerekçe gösterilerek yapılan yeni düzenlemeye göre metronun gece son hareket saatleri şu şekilde olacaktır: OSB / Törekent - Batıkent İstasyonu yönüne 22.00, Batıkent - OSB / Törekent İstasyonu yönüne 23.00, Batıkent - Kızılay İstasyonu yönüne 22.30, Kızılay - Batıkent İstasyonu yönüne 23.00, Koru - Kızılay İstasyonu yönüne 22.30, Kızılay - Koru İstasyonu yönüne 23.00.Dünyanın en pahalı ulaşımına sahip olan Başkent Ankara, Sincan ve Çayyolu güzergahı devreye girmeden önce toplu taşımın yaklaşık yüzde 11'ini raylı sistemle sağlanmaktaydı. Kısıtlı metro ulaşımına karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi şimdi ise metroda gece ulaşımına sınırlamaya gitmektedir. Ankara'nın birçok ilçesinde gece 23.00'den sonra otobüsle toplu taşım yapılmazken, metro'nun son hareket saati 23.45'ti. Alınan yeni kararla birlikte akşamını dışarıda geçirmek isteyen Ankaralılara ya taksi ile ulaşım ya ev dayatılmaktadır. Bu durum, AKP zihniyetinin vatandaşlarımıza dayatmak istediği yaşam tarzının bir sonucudur. Sosyal Demokrat Belediyecilik anlayışıyla yönetilen İzmir'de halen metro ulaşımı 06.00 - 00.20, Eskişehir'de hizmet veren hafif raylı ulaşım sistemi tramvay ise sabah altı ile gece 1 saatleri arasında hizmet vermektedir. Turizmin gelişmediği, giderek içe kapandığı, kültürel ve sosyal gelişimin durakladığı hatta gerilediği Ankara'da yeni ulaşım saatleri, Ankaralılara zor günler yaşatırken, Başkentin daha da sıradanlaşmasına sebep olacaktır. Gece çalışarak ekmeğini kazananlar için ise ulaşım bir kabusa dönüşecektir"

Nazlıaka Bakan Ala'nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti; "1-Sinyalizasyon sistemleri entegrasyon çalışmaları gerekçe gösterilerek metro ulaşım saatlerini erkene almak gerçekçi ve geçerli bir gerekçe olabilir mi?

2-Bu durum Ankaralının toplu taşım hakkını gasp etmek değil midir?

3-Ulaşım saatlerinde yapılan değişiklik Başkent Ankara'yı sosyal ve kültürel alanda nasıl etkileyecektir?

4-Toplu taşım olmaması nedeniyle vatandaşlarımız erken eve dönecek mağazalar ve eğlence mekanları erken saatlerde kapanacaktır. Bu durum Ankara ekonomisini olumsuz yönde etkilemeyecek midir? Yaşanacak ekonomik kaybın boyutu ne olacaktır?

5-Gece çalışan Ankaralıların ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Bu nedenle kaç kişi işini bırakmak zorunda kalacaktır?

6-Bir taraftan gece ulaşımın saatlerini sınırlayıp Ankara'yı sosyal kültürel ve ekonomik alanda olumsuz yönde etkilerken diğer taraftan Ankara'da ticaret ve turizmin gelişmesi için Ankara Alışveriş Festivali düzenlemek çelişki değil midir?

7-Ankara Büyükşehir Belediyesi toplu taşım hizmeti ve saatlerinde İzmir ve Eskişehir'i kendisine örnek olarak alacak mıdır?"

() (BY)