İZMİR, () - CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, bir süre önce, Urla Hacılar Koyu'na inceleme yapmaya giden avukatların, haklarında şikayet bulunduğu gerekçesiyle jandarma tarafından alıkonulmasını, soru önergesiyle TBMM'ne taşıdı. Moroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a bu işlem için talimatı kendisininin verip vermediğini sordu.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, geçen 26 Nisan'da, Urla Hacılar Koyu'ndaki yapılaşmayı yerinde görmek isteyen avukatların jandarma tarafından alıkonulmasını TBMM gündemine taşıdı. Moroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Jandarma Genel Komutanlığı'nın yaşananların ardından, "Yapılan işlemler adli makamların talimatları doğrultusunda yerine getirilmiştir" açıklamasına değinen Moroğlu, Bakan Bozdağ'a "Talimatı siz mi verdiniz?" diye sordu.
CHP Milletvekili Mustafa Moroğlu, önergesinde, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Üyeleri ile İzmir Barosu'na üye avukatların, Urla Zeytineli Köyü'nde mevcut imar planlarına ve sit alanları mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapıları yerinde görmek amacı ile Hacılar Koyu'na gittiğini belirterek, "Ancak Hacılar Koyu yolunun zincirle kapatılarak engellenmesi nedeni geri dönülmüştür. Dönüş yolunda Urla İlçe Jandarma Karakolu ekibi tarafından durdurularak alıkonulan avukatlar karakola davet edilmişlerdir" dedi.
Jandarma Genel Komutanlığı internet sitesinden 28 Nisan'da yapılan "İşlemler adli makamların talimatları doğrultusunda yerine getirilmiştir" açıklamasına vurgu yapan Moroğlu, avukatların söz konusu koya girişinin neden engellendiğini ve bu engellemenin hangi yasal düzenlemeye dayandığını sordu. Moroğlu'nun, Bakan Bozdağ'dan şu soruların yanıtlarını dra istedi:
"Avukatları çeşitli gerekçelerle karakola davet etme yetkisi Jandarmaya mı aittir?Jandarma açıklamasında belirtilen adli makamların talimatı ile kast edilen adli makamlar Urla Cumhuriyet Savcısı mıdır? Urla Cumhuriyet Savcısı'na, avukatlarının söz konusu bölgeye girişlerine izin verilmemesi ve karakola çağrılmaları ile ilgili olarak bir talimatınız olmuş mudur? Aynı zamanda meslektaşınız olan 20 avukata yapılan bu muamele karşısında meslek onuru ve saygınlığı açısından herhangi bir açıklama yapmamanızın nedeni nedir?"

AÖ(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)