ANKARA, () - CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, Soma'daki maden faciası ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.

BAKAN YILDIZ'A VERİLEN SORU ÖNERGESİ

"AKP iktidarları döneminde verilen maden ruhsatı sayısı nedir? Bunlardan ne kadarı kömür madeni ruhsatıdır? Aynı dönemde iptal edilen ruhsat sayısı nedir? İptal nedenleri nelerdir? Maden ruhsatlarının Başbakanlık iznine bağlanma nedeni nedir? Ruhsatların Başbakanlık iznine bağlandığı 2012 yılından sonra verilen ruhsat sayısı nedir? Bu ruhsatlardan ne kadarı kömür madeni ile ilgilidir? Bu tarihten sonra verilen ruhsatlardan iptal edilenlerin sayısı ve iptal gerekçeleri nedir? AKP iktidarları döneminde verilen maden ruhsatlarının ne kadarı iş sağlığı ve güvenliği denetimleri sonucu iptal edilmiştir? Bakanlığınızca tespit edilen kaçak, ruhsatsız çalışan maden ocağı sayısı nedir? Her türlü denetimden yoksun olan kaçak maden ocaklarına göz yumulmasının nedeni nedir? Kaçak maden ocağı çalıştırdığı için ceza alan kişiler var mıdır? Varsa sayısı nedir? Başka ülke örneklerinde olduğu gibi tüm yaşanan bu sürecin yani Soma faciası ve sonrasında yaşananların siyasal sorumluluğunu alarak istifa edecek misiniz?"

BAKAN ÇELİK'E VERİLEN SORU ÖNERGESİ

"AKP iktidarları döneminde Bakanlığınız tarafından maden ocaklarında yapılan denetim sayısı nedir? Bir maden ocağı hangi sıklıkla denetlenmektedir? Bir yıl boyunca hiç denetlenmeyen maden ocağı var mıdır? Varsa bu maden ocakları hangileridir? Neden denetlenmemiştir? İş sağlığı ve güvenliği kriterlerine uymadığı için kapatılan maden ocağı var mıdır? Varsa sayısı nedir? Kapatılan ocakların ne kadarı kömür madenidir? 301 maden emekçimizin yaşamını yitirmesine neden olan Soma'daki faciadan önceki Mart ayında Bakanlığınızca madende bir denetim yapıldığına ve yapılan denetimde her hangi bir eksiklik tespit edilmediğine ilişkin bilgiler basın yayın organlarında yer almıştır. Bu denetimden sonra yaşanan facia nedeniyle denetimi gerçekleştirenler ile bu görevlendirmeleri yapanlar hakkında bir araştırma veya soruşturma başlatılmış mıdır? Ciddi bir denetim ihmali söz konusu mudur?  Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında daha önce yapılan denetimlerde tespit edilen eksiklikler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymadığı için şimdiye kadar bu firmaya her hangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldı ise bu işlem ya da işlemler nelerdir? Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği çerçevesinde bu işyerinde İş Müfettişleri tarafından yapılan denetimin ayrıntılı raporları kamuoyuna açıklanacak mıdır? İşyerlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği açısından denetlenmeleri konusunda denetim elemanlarına “işverenlerin canını yakmayın” şeklinde bir talimatınız oldu mu? Soma'da facia ile sonuçlanan patlamanın olduğu işyerinin sahibi de “canı yakılmayacak” işverenler arasında mıydı? Şubat ayında Şanlıurfa'da sanayici ve iş adamlarıyla yapmış olduğunuz bir toplantıda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili olarak “Bu yasa, Türkiye'nin eksiği idi çıktı. Bu yasa için 2014'ü uygulama yılı ilan ettik. Yani 'geldim, baktım, cezayı yazdım' anlayışı yok. İş sağlığı ve güvenliği bilincini hem işyerlerimizde hem de işçimizde oturtmak için 2014 rehberlik yılı olacak. Siz ve işçi kardeşlerim eksiklerini giderecek. 2014 yılında her hangi bir sorun yaşanmadan iş sağlığı ve güvenliği açısından bütün sistemi işyerlerinde oturtmuş olacağız. 2015'den sonra biraz daha müeyyideler gündeme gelecek” dediğiniz basın yayın organlarında yer almıştır. Buna göre Şanlıurfa'da 2014 yılında yasanın uygulanması gereken hükümlerinin uygulanmayacağını mı ilan ettiniz? Yasanın amir hükümleri 2014 yılı için bakanlığınızca uygulanmıyor mu? Buna göre 6331 sayılı yasa hükümlerinin gereği olan cezalar 2014 yılında yazılmamış mıdır? Soma faciasından sonra 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası hiçbir gevşemeye yer verilmeden etkili bir şekilde uygulanacak mıdır? Başka ülke örneklerinde olduğu gibi tüm yaşanan bu sürecin yani Soma faciası ve sonrasında yaşananların siyasal sorumluluğunu alarak istifa edecek misiniz?"

() (MV)