Fırat KESKİNKILIÇ - Bahar DEMİREL / ANKARA () - CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül Dünya Barış Günü olduğuna değinerek silahların sustuğu, savaşların bittiği bir Ortadoğu istediklerini belirtti. Türkiye'nin izleyeceği dış politikanın önemli olduğuna vurgu yapan Hamzaçebi, Ahmet Davutoğlu'nun, Başbakan olurken arkasında bir enkaz bıraktığını savundu. Adli Yıl açılışı ile ilgili olarak konuşan CHP'li Hamzaçebi, hükümet temsilcilerinin bu açılışa katılmayarak, yargıya bir savaş açtığını iddia etti.

"DAVUTOĞLU, CUMHURBAŞKANINI ARATMIYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açılış törenine katılmamasını eleştiren Akif Hamzaçebi, "Hükümet, Cumhurbaşkanı'nın emriyle açılış törenine katılmadı. Hukukun üstünlüğü ilkesi herkesi bağlar. Yönetenlerin sadece kendilerini halktan aldıkları oyla meşru saymaları ve hukuk tanımayan şekilde yönetmeleri, demokrasiden uzaklaşma anlamına gelir. Meşruiyetin birinci kaynağı halktan alınan oy ise diğeri doğru ve adil işler yapmaktır. Bu da hukukun üstünlüğü ilkesine inanmakla olur. Adli yıl açılış töreninde, Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla Başbakan Davutoğlu yargıya savaş açmıştır. Nasıl bir otoriter rejime doğru gideceğimizin uygulamasını Cumhurbaşkanı ve Başbakan yapmıştır. Cumhurbaşkanı yurt dışındadır ama bu yurt dışı seyahati adli yıla katılmamak için planlanmıştır. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı'nı aratmıyor. Davutoğlu, saydam, tül gibi, gölge gibi. Ona baktığınızda kendisini değil, arkasındaki Recep Tayyip Erdoğan'ı görürsünüz. Elinde, 'stratejik derinlik' dediği kırık dökük bir oyuncağı var. Kendi iradesini Recep Tayyip Erdoğan'ın emrine vermiştir. Bugün, Davutoğlu için, kendisinin bağımsız duruşunu gösterme imkanı olabilirdi. Ancak Davutoğlu böyle bir yolu tercih etmedi. Kendi iradesini Recep Tayyip Erdoğan'ın emrine verdiğini gösterdi" diye konuştu.

"TÜRKİYE KEVGİRE DÖNMÜŞ DURUMDA"

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP'li Hamzaçebi, Türkiye'nin Almanya ve Amerika tarafından dinlendiği iddiaları ile ilgili "Türkiye kevgire dönmüş durumda. Almanya'da Merkel'e efelenen Erdoğan, dinleme ortaya çıktıktan sonra sus pus oldu. Bu konuda kendilerinden açıklama bekliyoruz. Susarak geçiştirilemez" ifadelerini kullandı.

"BU HESAP MUTLAKA SORULACAKTIR"

Emniyette paralel yapı operasyonuna ilişkin sorulan bir soru için Akif Hamzaçebi, 17 Aralık operasyonunu ortaya çıkaran, soruşturan kamu görevlilerinin susturulmak, korkutulmak istendiği değerlendirmesinde bulundu. 17 Aralıkta hükümetin öldüğünü savunan Hamzaçebi, "Ama bunlar sonucu değiştirmeyecektir. Yapılanlar, Binbir Gece Masallarında olduğu gibi son günü uzatmaktır. Korkunun ecele faydası yoktur. Bu hesap mutlaka sorulacaktır" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANI'NIN ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in çözüm sürecine ilişkin açıklamasını değerlendiren Hamzaçebi, hükümetin bu süreçle ilgili politikasını paylaşması gerektiğini anlattı. Akif Hamzaçebi, sürecin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nden gizli saklı bir şekilde yürütülemeyeceğini söyledi.