CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, köylerde jandarma karakollarının kapatılıldığını belirterek, nedenlerini İçişleri Bakanı Muammer Güler’e sordu.
Jandarma karakollarının kırsal alanlarda yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydeden Güler şunları söyledi:
"Gerçekleştirdiğim köy ziyaretlerinde yaygın biçimde hayvan hırsızlığı ve ikili anlaşmazlıklardan çıkan sorunların bir türlü sonunun gelmemesi gibi birçok şikayet ile karşılaştım. Şikayetler, jandarma karakollarının kapatılmasından var olan karakolların yetersizliğine kadar gitmektedir. Jandarma karakolları köylerde caydırıcı güçtür. Gereksinimlerin ve kamu hizmetinin temeli olan güvenlik alanından tasarruf etmek amacıyla jandarma karakollarını kapatamazsınız. Eğer kapatırsanız orada telafisi olmayan can ve mal kayıplarına yol açarsınız. Özellikle kırsal alanlarda jandarma karakollarının bulunması vatandaşın güvenliği için çok önemli. Karakolların kapatılmasının neden olacağı güvenlik boşluluğu nasıl giderilecek?"
İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in İçişleri Bakanı Muammer Güler’e yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:
"Ülke genelinde son beş yılda, illere göre kaç jandarma karakolu kapatılmıştır? Bunların kapatılma gerekçeleri nedir? Bunların kapatılmasında kullanılan yasal ve idari ölçütler belirlenmiştir? Kapatma kararı ve işlemlerinde hangi yasal ve idari düzenleme esas alınmaktadır? Kapanan jandarma karakollarının görev ve sorumlulukları başka kamu güvenlik kurumlarına devredilmekte midir? Öyleyse söz konusu görevler hangi birimlerce üstlenilmiştir? Kapatılan karakolların arazi ve binaları üzerinde ne tür tasarruflar, hangi yöntemlerle yapılmaktadır? Karakolların kapatılmasından dolayı olası güvenlik risklerine karşılık alınan ya da alınacak önlemler nelerdir? Bunlar ne zaman uygulamaya geçirilecektir?"