Ömer PINAR/ŞANLIURFA, () - CUMHURİYET Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, 'çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek için Şanlıurfa’ya geldi. Parti binasında gazetecilere açıklamada bulunan Çıray, Türkiye’nin mezhep ve ırk çatışmaların nedeni olan terörist gruplara komşu hale getirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek için CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Şanlıurfa’ya geldi. CHP Şanlıurfa İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Çıray, Türkiye ve komşu ülkelerinde mezhep ve ırk çatışmalarının arttığına değindi. Çıray şunları söyledi:
"Uzun süredir uygulanmakta olan gerginlik siyaseti insanlarımızı mezhep ve etnik bağlamda tehlikeli bir kutuplaşmaya doğru götürmektedir. Devleti yönetenlerde kirlenme hayal bile edilemeyecek boyutlara ulaşmış ahlaki zaaflar ve ihtiraslar adeta ülkemiz için bir güvenlik sorunu haline gelmiştir. Komşumuz Irak ve Suriye’nin bölünmelerinde gönüllü aktörlük üstlenilmiş, ülkemiz mezhep ve ırk çatışmalarının nedeni olan terörist gruplara komşu hale getirilmiştir."
'ŞARTLAR EŞİT DEĞİL'
Cumhurbaşkanlığı sürecine değinen CHP’li Aytun Çıray, Erdoğan ile İhsanoğlu ve Demirtaş'ın eşit şartlarda seçim çalışmalarını yürütemediğini ifade etti. Çıray, şöyle konuştu:
"İşte bu şartlarda gitmekte olduğumuz Cumhurbaşkanlığı seçimi için uzlaşma arayışı tarihi ve varoluşsal bir önem kazanmaktadır. Bir yandan devlet yardımı alamayan fakir fukara ve garip gurebanın yatırdığı paralarla seçim kampanyası çalışmalarını yürütmeye çalışan bir aday, diğer yandan devletin uçaklarıyla, makam arabalarıyla, memurlarıyla bütün imkanlarıyla Türkiye’yi dolaşan diğer bir aday var. Bu hem seçim adaletine ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Hem milletin vicdanına aykırı, hem de hakkın adaletine aykırıdır."
Ekmeleddin İhsanoğlu, ziyaret ettiği Edirnekapı şehitliğinde aynı zamanda da babasının arkadaşı olan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un mezarı başında okuduğu İstiklal Marşı dizelerini Çanakkale Şiiri zannetmesi sorusuna cevap veren CHP’li Çıray, şunları dedi:
"Bu kadar saçma bir söze cevap vermeyi lüzumsuz buluyorum. Büyük bir sıkıntı içerisindeler. Büyük uzlaşının adayı Ekmeleddin İhsanoğlu açıklanınca kendileri ters köşeye yattı. Ne söyleyeceklerini bilemiyorlar. Hırsız derse değil, sahtekar derse değil, paraları sıfırlıyor derse sıfırlamamış ihtiyacı yok. Yani Ekmeleddin beye inançsız diyemiyorlar, Müslüman cumhurbaşkanı seçeceğiz diyemiyorlar. Çünkü Ekmeleddin bey Kur'an-ı Kerim'i ondan 5 misli 100 misli fazla biliyor. Ortada söyleyecek laf kalmayınca işte böyle uydurma sözlere sığınmak zorunda kalıyorlar. İhsanoğlu birinci turda seçilmezse ikinci tur kampanyasında ilk geleceği yer Şanlıurfa’dır."
Şanlıurfa’da temaslarını sürdüren CHP heyeti, kentteki sivil toplum kuruluşları ziyaret edip durum değerlendirmesi yapacakları öğrenildi.

FOTOĞRAFLI