Ayhan ACAR/BARTIN, () - CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliyesini değerlendirirken, "Ergenekon'da aynı konumda bekleyen bütün herkese bu uygulamanın yapılması gerekir. İnsan haklarıyla ilgili böyle bir konuda, 'Sen başvur senin için karar vereyim, öbürü başvursun onun için karar vereyim' olmaz" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, partisinin Bartın seçim bürosu ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Batum, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliyesinin hatırlatılması üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararının yeterli olmadığını söyledi. Batum, şöyle konuştu:
"İlker Başbuğ'un çıkarılmasına tabii ki memnun olduk. Çünkü biz aynı konumda olan herkes için istiyorduk. Ergenekon'da aynı konumda bekleyen bütün herkese bu uygulamanın yapılması gerekir. İnsan haklarıyla ilgili böyle bir konuda, 'Sen başvur senin için karar vereyim, öbürü başvursun onun için karar vereyim' olmaz. Eğer hak ise hepsi için geçerlidir. Anayasa Mahkemesi, 'Bir mahkeme kararını verdikten sonra 8 ay geçmesine rağmen kararını yazmadıysa orada ciddi bir karardan bahsedilemez' dedi. Şimdi orada 7 yıldan bu yana yatan herkesin bundan yararlanmasının zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Türkiye eğer Başbakan'nın devleti değil de hukuk devletiyse bütün tutukluların serbest bırakılacağına yüzde yüz eminim."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Facebook ve Youtube'nin kapatılabileceği yönündeki açıklamasını da değerlendiren Batum, şunları söyledi:
"Facebook'ta, Twitter'da, televizyonlarda yayımlanan mesajlarla, kapı önünde bulunduğu iddia edilen bavullarla insanlar yargılandı bu ülkede, mahkum edildi. Facebook kapatılır mı Twitter kapatılır mı Youtube kapatılır mı? Böyle bir şey olabilir mi? Böyle bir şeye insanın 21'inci yüzyılda aklı çalışır mı? Ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi olaylarında gazeteleri ağlatıyordu. 'Alo Fatih' diyordu. 'Bi daha görmeyeyim' diyordu. 'Sistemi kurduk' diyordu. Bir baktı ki bu ülkenin gençleri Facebook'tan, Youtube'den bunları yayımlamaya başladılar. Bunun üzerine Başbakan, 'Ben bunları kapatacağım' dedi. Ama bize yine birbirimizden fayda var. Öyle Cumhurbaşkanları'ndan falan fayda yok. Bunu görmüş olduk."

AA(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)