MANİSA’nın Salihli İlçesi’nde geçen pazar yaptığı konuşmada, ilçedeki derenin kötü görüntüsü ve kokusuna değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Salihli Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Uğur Okay tepki gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın sözünü ettiği derenin Çakallar Deresi olduğunu kaydeden Başkan Okay, “Çakallar Deresi tıpkı Gümüşçay ile Kurşunlu çayı gibi Salihli Belediyesi’nin değil, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İişleri’nin (DSİ) sorumluluk alanı içindedir” dedi.
Salihli Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Uğur Okay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen pazar, ilçede yaptığı konuşmasında kendisini haksız yere eleştirdiğini dile getirdi. Başbakan Erdoğan’ın çevresindekiler tarafından yanlış yönlendirildiğini savunan Başkan Okay, “Sayın Başbakan, içinde bulunduğu durum nedeniyle şaşırmış vaziyette ve şaşkınlıktan ne söylediğini bilmemektedir. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyemize yönelik eleştiri ve iddialarının gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Sayın Başbakan, helikopterden inerek Kent Meydanı’na doğru ilerlerken Çakallar Deresi’nden geçtiğini derenin kötü koktuğunu ve atıklardan söz etmiştir. Çakallar Deresi tıpkı Gümüşçay ile Kurşunlu Çayı gibi Salihli Belediyesi’nin değil, Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı DSİ’nin sorumluluk alanı içindedir. Bu 3 derenin temizlik ve kontrolü DSİ’nin görevidir. Bu konuda derelerin kirliliğinden dolayı belediyenin suçlanması hakkaniyete sığmaz. Kamuoyuna ve Salihli halkına bu konuda yanlış bilgi verilirken, en azından Salihli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ve ekiplerine haksızlık yapılmaktadır” diye konuştu.
TESİSLERLE İLGİLİ İDDİA
Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı tesislerle igili de bazı yanlışlıkların yapıldığını ileri süren Başban Onay şunları söyledi:
“Başbakan’ın Salihli’de açılışını yaptığı tesislerle ilgili sözleri de gerçeği yansıtmamaktadır. Atıksu arıtma tesisinin bitmediği halde bitmiş gibi üstelik kendi hükümetine mal edilerek açılması, gerçeklerle örtüşmemektedir. Sayın Başbakan’ın sözünü ettiği 44 milyon TL’lik yatırımlardan 15 milyon TL’lik dilimini, zaten belediyemiz tarafından yapımı gerçekleştirilen atıksu arıtma tesisi oluşturmaktadır.”
“DOĞALGAZIN BÜYÜKŞEHİRLE İLGİSİ YOK”
Doğalgaz konusuyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’ndan söz eden Başkan Okay, “Sayın Başbakan’ın ilçeye doğalgaz getirilmesi ile ilgili sözleri de hayli manidardır. Bir ilçeye doğalgaz gelmesi o ilçenin büyükşehir belediyesi kapsamında olması ile alakalı değildir. Altında Başbakan’ın imzası bulunan 28 Nisan 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararının 2. Maddesi’nde şöyle denilmektedir; 'Mevcut doğalgaz dağıtım bölgeleri lisans kapsamı dışında kalan merkez nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerden, ilçe merkezindeki toplam elektrik abone sayısının asgari yüzde 60'ına tekabül eden elektrik abonesinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen abone bağlantı bedelini ilgili il özel idaresince belirlenecek bir banka hesabına yatırmış olan ilçelere doğalgaz ulaştırılmasını teminen inşa edilmesi gerekli şehir besleme hatları (bağlantı hatları) için gereken yatırımlar, boru hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından gerçekleştirilir'. Nitekim geçen aylarda bu kapsamda İl Özel İdaresi’nce Salihli’deki bir banka şubesinde açılan hesapta, Salihli’de mevcut 60 bin elektrik abonesinden yalnızca 510 kişi müracaat etmiştir. Bu nedenle de doğalgazın Salihli’ye gelmesi için şart koşulan gerekli sayıya ulaşılamamıştır. Doğalgazın bir ilçeye gelmesi büyükşehire bağlı olması ya da olmaması, belediyenin istemesi ya da istememesi ile ilgili değildir. Aynı zamanda OSB Yönetim Kurulu Başkanı olarak 10 yıl önce ilçeye doğalgaz getirilmesi için BOTAŞ’a yaptığımız resmi başvurunun da bugüne kadar sonuçlanmadığını hatırlatırım” dedi.