CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Başbakan Erdoğan'ın üslubunu eleştirdi. Balbay, "Başbakan Erdoğan’ın söylemleri bir onun hayrına değil, iki toplumu geriyor. Bir ülkede Başbakan böyle ağır söylemlerde bulunursa, tabii halkın arasında da bunun yansımaları olabilir. Bu bence biraz da kaybetme telaşıdır. Toplumu gererek, kendi taraftarını bloke etmeye çalışıyor" dedi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Balıkesir Şubesi'nin konuğu olarak kente gelen Mustafa Balbay, Karesi Alışveriş Merkezi'ndeki söyleşisi öncesi Manisa CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Muzaffer Mavuk'la basın toplantısı düzenleyen Balbay yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Balbay, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın siyasi parti genel başkanlarına yönelik sözleriyle ilgili değerlendirmesini sorduğu Balbay, şunları söyledi:
"Türkiye'nin önemli sorunlarından biri de siyaset dili. Başbakan Erdoğan’ın söylemleri bir onun hayrına değil, iki toplumu da geriyor. Hani derler ya “İmam bunu yaparsa toplum ne yapar' diye. Bir ülkede başbakan böyle ağır söylemlerde bulunursa, tabii halkın arasında da bunun yer yer yansımaları olabilir. Bu bence biraz da kaybetme telaşıdır. Toplumu gererek, kendi taraftarını bloke etmeye çalışıyor. Siyaset dili şu anda kalplerde ve beyinlerde fay hatlarına neden olmaktadır. Kalplerde ve beyinlerde yaşanacak deprem doğada yaşanacak depremden daha etkilidir. Sayın Başbakan siyaset biliminde 'karşıtlık üretmek' diye tabir edilen bir yöntemi benimsemekte. Sayın Başbakan Türkiye'nin temel sorunları üzerinden, ülkenin tarihi üzerinden ve gelecek üzerinden karşıtlık üretiyor. Bu çok tehlikeli. Sayın Başbakan bu anlamda bindiği dalı kesmekte. Sayın Başbakan o ağır ifadeleri kullandıktan sonra da partililere 'Her eve gidin, kapıyı çalın ve oy isteyin' diyor. Hem 'Her eve tek tek gidin' diyeceksiniz hem de bu toplumu ikiye böleceksiniz. Hem 'Yüzde 50'si bende, yüzde 50'si onlarda' diyeceksiniz. Türkiye'de ne yazık ki 'Önümüzdeki seçimler mi, önümüzde ki nesiller mi?' ikileminde, siyasilerin çoğu 'Önümüzdeki seçimler' demiştir, önümüzdeki nesilleri ıskalamıştır. Başbakan'ın bugün kullandığı dil önümüzdeki nesiller içinde hiç de olumlu bir dil değildir."
Mustafa Balbay daha sonra Karesi AVM'de 'Geçmişten geleceğe Türkiye' konulu söyleşiye katıldı.