HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle CHP ve MHP'li Anayasa Komisyonu üyeleri, Anayasa Komisyonu'nun toplanmasını talep etti. Ancak Anayasa Komisyon Başkanı'na ulaşamayan CHP ve MHP'li vekiller tutanak tutarak, tutanağı TBMM Başkanlığı'na verdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. TÜRKİYE KİMSENİN ÇİFTLİĞİ DEĞİLDİR
Anayasa Komisyonu'nun toplanmaması üzerine, CHP'li Anayasa Komisyonu üyeleri Atilla Kart, Uğur Bayraktutan, Süheyl Batum, Ercan Cengiz, Ali Özgündüz ve Rıza Mahmut Türken, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Cuma gününden bu yana Adalet Komisyonu'nda HSYK yapılanmasını değiştiren doğrudan siyasi iktidara bağımlı hale getiren bir tasarı görüşüldüğünü belirten Atilla Kart, "Şeklen teklif olarak söylense de tasarı olduğunu biliyoruz. CHP grubuna mensup 6 üye ve MHP grubuna bağlı 3 üye ile birlikte toplam 9 üyenin müşterek imzasıyla iç tüzüğün 26 maddesinin son fıkrası uyarınca Anayasa Komisyonu'nun toplantıya çağırılması talebinde bulunduk. Çünkü bizim değerlendirmemize göre bu tasarının mutlaka Anayasa Komisyonu'nda da görüşülmesi gerekiyor. Komisyon başkanını bu toplantıyı mutlaka hayata geçirmesi gerekiyor. Usulü uygun olarak yaptığımız o çağrı üzerine 9 üye Anayasa Komisyonu toplantı salonunda bir araya geldik. Ancak AKP grubuna mensup hiçbir üye bulunmadığı gibi yine iç tüzüğün 27'nci maddesine göre komisyon başkanı ya da başkanvekili yada sözcünün bulunması gerekirdi. O toplantının çalışmaya dönüşebilmesi için karar yeter sayısı da vardı. Başkan, başkanvekili veya sözcü olmadığı için o çalışmayı yapamadık. Bizde 9 üyeyle bir tutanak ile tespit ettik ve tutanağı sayın meclis başkanıyla paylaştık ve görüştük. Enteresan olan şu, orada sayın meclis başkanı bize yaptığı açıklamada, 'Sayın Burhan Kuzu ile görüştüm. Hazır olacaktı, haberi var bu gelişmelerden' dedi. Ancak biz Burhan Kuzu'nun akıbeti hakkında saat 15.00'dan bu yana haberdar değiliz. Şuana kadar da haber almış değiliz" dedi.
Atilla Kart, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun doğrudan cezai bir yaptırımı yok. Etik, siyasi yaptırımı var. Burada çok açık bir şekilde görevi kötüyü kullanma ve görevden kaçma vardır. Bunu da suç duyurusuna konu yapacağız. Cumhuriyet savcılığı mekanizması üstüne düşeni yapar yapmaz o ayrı bir bahis. Bu mekanizmayı da değerlendirip gereğini yapacağız. Türkiye kimsenin çiftliği değildir. Bunu herkese göstereceğiz."
DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE KABUL EDİLEMEYECEK BİR OLAĞANÜSTÜ HALDİR
Ardından Anayasa Komisyonu üyesi olan MHP Konya Milletvekili Faruk Bal TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Faruk Bal, şunları söyledi: "Yargının vermiş olduğu emirler, mahkemelerin almış olduğu kararlar uygulanamaz olmuştur. Bu demokratik bir ülkede kabul edilemeyecek bir olağanüstü haldir. Anayasanın 138. maddesi işlemez hale gelmiştir. Böylece devletin üç gücünden birisi olan yargı, fonksiyonunu yitirmiştir. Yargının bu hale gelmesini AKP büyük bir telaş ile, Adli Zabıta Yönetmeliği'nde değişiklik yaparak, gerçekleştirmiştir. Bu değişikliğin amacı belliydi. Operasyonun derinine gidilmesini engellemek içindi."