CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM'ye verdiği soru önergesinde Basın İlan Kurumu'nun yerel basından ısmarlama haber talebi olup olmadığını sordu.
Basın İlan Kurumu’ndan yerel gazetelere yapılan bir duyuruda çözüm süreci ile ilgili olarak baş sayfadan haber istendiğinin ileri sürüldüğünü dile getiren Aytuğ Atıcı, Mersin'de yerel gazetelere elektronik posta yoluyla gönderildiği iddia edilen yazıyı şöyle açıkladı:
“Basın İlan Kurumu .... Şube Müdürlüğü’nden duyuru; Tüm yerel gazetelerin dikkatine Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki çözüm süreci ile alakalı baş sayfadan haber istenmektedir. Genel müdürlüğümüz bu haberle alakalı sayfanın internete de atılmasını istiyorlar kısa zaman zarfı içerisinde yapılan haberlerin ……[email protected] adresine mail atılmasını rica ederiz."
Başbakanlığın denetimindeki Basın İlan Kurumu’nun ısmarlama haber yaptırmak istemesinin asla kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Atıcı, "Resmi ilan ve reklamlarla ayakta durmaya çalışan ve halkın haber alma hakkı kapsamında vazgeçilmez olan yerel basının kıskaca alınması telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Özgür basın demokrasinin vazgeçilmez bir öğesidir ve basın özgürlüğü başta yöneticiler olmak üzere herkes tarafından desteklenmelidir" dedi. Atıcı TBMM'ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlamasını istediği soru önergesinde soruları şöyle sıraladı:
SORULARI BAŞBAKAN'IN YANITLAMASINI İSTEDİ
"Yukarıda alıntılanan istek Basın İlan Kurumu tarafından yerel gazetelere gönderilmiş midir? Eğer yukarıdaki iddia doğruysa Basın İlan Kurumu ısmarlama haberi hangi yasa ve yönetmeliğe dayandırmaktadır? Yerel basının resmi ilan ve reklamlar yoluyla gelir kaynağı olan Basın İlan Kurumu hangi şubelere çözüm süreci ile ilgili haber ısmarlamıştır? Gündem değiştirmeye yönelik ısmarlama haber konusunda, Basın İlan Kurumu yöneticileri ile ilgili herhangi bir işlem yapılması düşünülmekte midir? Basın İlan Kurumu'nun toplumsal algıyı yönetmek ve hükümetin politikalarına reklam aracı olmak gibi görevleri var mıdır? Basın İlan Kurumu’nun yerel basından, son günlerdeki yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karşı herhangi bir ısmarlama haber veya gündem belirleme talebi olmuş mudur?"