ANKARA, () - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, İçtüzük fırlatılmasıyla ilgili kendisine yönelik sözlerine yanıt verdi. Altay, ""Bakara, makaracılara gık diyemeyen Davutoğlu, ağzını kimseye açamaz, açmamalıdır. Kur'an-ı Kerim ile dalga geçen Egemen Bağış'ın elini tutan Davutoğlu, o elinde kalem de kitap da tutamaz" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Cumhurbaşkanı yemin töreninde içtüzü fırlatılmasıyla ilgili Ahmet Davutoğlu'nun kendisine yönelik sözlerini değerlendirdi. Davutoğlu'nun konuşmasının büyük bir kısmını kitabın önemine ayırdığını belirten ve kendisinin de bir eğitimci olduğunu hatırlatan Altay, "Benim hayatım insanlara önce harf sonra edep öğretmekle geçmiştir. Ancak ben kendisi gibi sahaf kokusuna hiçbir zaman hapsolmadım. Biz milletin içinde yaşadık. Siyasete sahaflarda değil, halkın içinde başladık, orada da devam ediyoruz" dedi.
Davutoğlu'nun konuşmasını gaf olarak değerlendiren Altay şöyle konuştu:
"Bakara, makaracılara gık diyemeyen Davutoğlu, ağzını kimseye açamaz, açmamalıdır. Kur'an-ı Kerim ile dalga geçen Egemen Bağış'ın elini tutan Davutoğlu, o elinde kalem de kitap da tutamaz. Biz TBMM'nin saygınlığını Davutoğlu'ndan öğrenecek değiliz. Ancak isterse ona bu konuda ders veririz. Bizim grubumuzda Meclis çatısı altında uçan tekme atanlar yok. Bizde milletin vekillerine 'tuzluk' diyenler de yok. Soma'da tekme tokat atanları koruyup, millete saygıdan bahseden riyakardır. Kur'an-ı Kerim'e hakaret edenlerin yanında durup, 'kitaba saygı' diyenler riyakardır. Bizim riya ile işimiz yok. Ben Davutoğlu'nun grup konuşmasındaki gafı acemiliğine veriyorum. Ustasına öykünen çırak olunca böyle acemilikler her işte olur. Tıpkı bugün olduğu gibi."
"ÖZÜNÜ VE RUHUNU İĞFAL EDENLERİN SELÜLOZA SAYGI DUYMASINA GÜLER GEÇERİM"
CHP olarak demokrasi ve hukuku koruyacaklarını, 28 Ağustos günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ant içme töreninde de bunu yaptıklarını ifade eden Altay, "Atılan kitabın ruhunu iğfal edeceksin, kağıda 'kutsal' diyeceksin. Bu kitap selüloz. Bunun içindeki öz önemlidir. Bunun ruhu önemlidir. Bunun özüne ve ruhuna saygısı olmayanların, özünü ve ruhunu iğfal edenlerin selüloza saygı duymasına güler geçerim."
25 ARALIK SORUŞTURMASINA TAKİPSİZLİK KARARINI DEĞERLENDİRDİ
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Altay, emniyetteki operasyonlar ve 25 Aralık soruşturmasında takipsizlik kararı verilmesine ilişkin soru üzerine, "25 Aralık dosyası kapandı, hayırlı uğurlu olsun. Bence bir hukuk skandalıdır. Yürütmenin yargıya tahakkümünün açık bir göstergesidir. Bunu kabul etmek kamu vicdanında kolay olmayacaktır. Kamu vicdanına güvenmekten başka bir çaremiz yok. Hükümetin bir paralel paranoyası var. Bir an önce bundan kurtulması lazım" dedi.