CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli'de yapımı planlanan amonyak tankına ilişkin, "Kocaeli gibi Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği bir bölgeye 37 bin 200 metreküp amonyak tankı, bu bölgeye bomba koyup patlamasını beklemektir" dedi.
Akar, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ndeki bir firmanın mevcut 300 metreküp kapasiteli tankının yerine 37 bin 200 metreküp kapasiteli tank hazırlandığını anlattı. Akar, firmanın üretim tesislerinde kapasite artışına yönelik hiçbir çalışma yapılmadığını vurguladı. Yeni tankın, firmanın yurt dışından ithal edeceği ürünün burada depolanarak, ticari amaçlı kullanılması için yapıldığını savunan Akar, tankın kurulmasına ilişkin bürokratik süreci de eleştirdi.
CHP'li Akar, Kocaeli Valiliği'nin, ÇED raporlarına ilişkin 3 ay içinde 2 ayrı vali yardımcısı aracılığıyla farklı görüşler bildirdiğini öne sürdü. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, bu büyüklükteki bir amonyak tankının çevreye vereceği zararların ve Kocaeli gibi deprem riski taşıyan büyük tehlikeler yaratacağını ancak bunların göz ardı edildiğini söyledi. Akar, şöyle konuştu:
"Kocaeli gibi Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği bir bölgeye, 37 bin 200 metreküp amonyak tankı, bu bölgeye bomba koyup patlamasını beklemektir. Bu amonyak tankının inşası yaşamları hiçe saymaktır. Bütün yöneticileri bundan vazgeçmeye davet ediyorum. Bu konuda yapılacak tek şey idari yargıya başvurmak oldu. Bu başvurumuzu da yaptık. Yargının tarafsız olarak işlemi yasaklayacağını düşünüyorum."

(HT/İD)