CHP Cezaevleri İzleme ve İnceleme Komisyonu üyesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dün cezaevinde Mustafa Balbay ile görüştüğünü belirterek, "Balbay, umutla ve tedirginlikle bekliyor" dedi.
Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu CHP'li milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği kararın geç kalınmış bir karar olduğunu ifade eden Veli Ağbaba, bütün siyasi davalardan ve Anayasa Mahkemesi’nden çok da umutlu olmadığını belirterek, "Türkiye’de Eylül 2010 referandumundan sonra yargı tamamen siyasallaşmış durumda" dedi.
Ağbaba, Anayasa Mahkemesi’nin kararında halk tarafından seçilmiş milletvekilinin görevini yapması gerektiği belirtilirken, bunun geçmişte de örneklerinin olduğunu kaydetti. 2011 yılından sonra Türkiye’de tutuklu milletvekili sorununu yaşadıklarını belirten Ağbaba, "Burada siyasetçiler utanmalıdır. Ben dün Mustafa Balbay’ın yanına gittim. Kendisi bana 'Özel Yetkili Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin kararını dinlemeyecekse neyi dinleyecek’ dedi. Bu konuda yargının üzerindeki siyasi müdahale son bulmalıdır. Özel yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır ve Türkiye bir hukuk devleti olmalıdır" diye konuştu.
Yürürlükte olan kanunlarla herkesin bir gün terör örgütü üyesi olabileceğini kaydeden Ağbaba, şöyle devam etti:
"Genelkurmay Başkanı'nın, seçilmiş milletvekillerinin, üniversite öğrencilerinin, gazetecilerin, öğretmenlerin, avukatların terör örgütü olduğu bir memlekette yaşıyoruz.Bu bizim açımızdan bu ülkede yaşayan herkes açısından utanç verici bir durumdur."
Bütün dünyada terör örgütü suçundan tutuklu bulunanların üçte birinin Türkiye’de bulunduğunu aktaran Ağbaba, "Acaba bizim analarımız mı daha fazla terörist doğuruyor, yoksa bu zihniyet mi. Tabiî ki bu zihniyet insanlarımızı terörist yapıyor" dedi.
Mustafa Balbay’ın kendisine zamanın ve sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin kendisini haklı çıkardığını söylediğini belirten Ağbaba, Balbay’ın şimdi Anayasa Mahkemesi kararı sonrası büyük bir umutla ve tedirginlikle beklediğini söyledi.

MP(MP/SS)