HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda tansiyon düşmüyor. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş arasında sözlü tartışmaya girdi. Altay, tepki olarak Genel Kurul kürsüsünü 10 dakika işgal edeceğini söyledi ve masaya vurarak eylemine başladı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise birleşime ara verdi.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, yaptığı konuşmasında, Başbakan Erdoğan’a ‘diktatör’ diye hitap edince Ak Partili milletvekilleri duruma tepki gösterdi. Bu sırada Ak Parti sıralarından Köse’ye ‘sarhoş’ diye bağırdılar. Bunun üzerine Ak Partili milletvekilleri ile CHP’li milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Konuşmasını bitiren Köse, tepki olarak süresi bitmesine rağmen kürsüden inmedi. Bunun üzerine birleşime 5 dakika ara verildi.
Ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sataşma olduğunu belirterek söz aldı. Elitaş, "Bu kürsüyü kullanırken her şeyi söylüyoruz. Kişiliklerimizle, önderlerimizle, genel başkanlarımızla, liderlerimizle ilgili hiçbir şey söylemesine müsaade etmeyiz. Gergin ortamdan geçiyoruz. Sükunetle eleştirelim, hepsine hazırız ve varız. Her kim ki bu milletin bir kuruşuna tenezzül ettiyse Allah belasını versin. Ama iftira ediyorsa da onunda Allah belasını versin. TBMM kürsüsü konuşmak içindir. Muhalefet ve iktidar milletvekilleri dinlemek mecburiyetindedir. Kürsüyü işgal etmek kimsenin hakkı değildir. Kürsüyü meşgul etmek isteyen kimseye müsaade etmeyiz. Buraya çıkan milletvekili buna uyacak" dedi.
Ardından, sataşma olduğu gerekçesiyle CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı. Altay, "Sayın Elitaş, siz bostancıbaşı değilsiniz. Bu parlamentoda bir lisan varsa, velev ki ben burada kürsü işgaline başladım. Yeri gelir bu kürsü işgali de yapılır. Bu genel kurulu tahrik ettiniz. Bu kürsü babanın kürsüsü değil, milletin kürsüsü. Bu millet bizi buraya gönderdi. Biz görev yapmaya geldik ve yemin ettik, hukuk devletini koruyacağız diye. Bu kanun, kuvvetler ayrılık prensibine son veren kanun teklifidir. Bu çıktığı takdirde bu parlamentoya da gerek yoktur. Bizi buna seyirci kalmamızı bizden bekleyemezsiniz. Ancak sizin tehdidinizden dolayı 10 dakika duracağım gel de indir bakalım" dedi. Ardından elindeki iç tüzük kitabını kürsüye vurdu ve gözündeki gözlükte yere düştü. Altay, kürsüden inmeyince CHP’li ve Ak Partili milletvekileri arasında sözlü tartışma yaşandı. Yaklaşık 5 dakika kürsüde kalan Altay, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un birleşime 5 dakika ara vermesinin ardından yerine geçti.
GENÇ’DE İŞGAL ETTİ
Genel Kurul’da söz alan CHP Tunceli Mliletvekili Kamer Genç’de, yaptığı konuşmasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a tepki gösterdi. 5 dakikalık konuşmasının ardından Genç, kürsüye vurarak buradan ayrılmayacağını söyledi. Kamer Genç'e Ak Partili milletvekilleri tepki gösterdi. Yaşanan sözlü tartışmanın ardından birleşime 5 dakika ara verildi.