Birkan YILDIZ / ANKARA,() - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, Komisyon Başkanlığı'na gönderdikleri dilekçede İsrail'in Gazze'ye başlattığı 

operasyonun Komisyonca kınanması gerektiğini belirterek; "Komisyon'un insanlık onurunun savunulması ve daha fazla insan ölümlerinin engellenebilmesi adına sorumluluk üstlenmesi adına Gazze'yi ziyaret etmesi ve bölgede tampon bölge oluşturabilecek faaliyetlerin örgütlenmesi hususunda inisiyatif alması gerekmektedir" ifadelerine yer verdi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara Milletvekili Levent Gök, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve Çorum Milletvekili Tufan Köse, Komisyon Başkanlığına bir dilekçe sundu. Dilekçede, Gazze'de yaşanan insanlık dramına karşı somut bir tavır gösterilmesi ve bölgeyi ziyaret ederek Uluslararası toplumu göreve çağıran bir bildiri yayınlamasını talep edildi. CHP'li üyelerin imzaladığı dilekçede, İsrail tarafından abluka altındaki Gazze'ye yönelik iki haftadır sürmekte olan hava saldırılarında aralarında kadınların ve çocukların bulunduğu yüzlerce Filistinli'nin hayatını kaybettiği belirtilerek, Mısır tarafından önerilen ateşkes teklifinin İsrail tarafından kabul edilmesi ile yeni bir aşamaya girildiği hatırlatıldı. Bu ateşkes teklifinin, her iki taraf arasında barış odaklı görüşmelerin başlaması için umut olmuşken, ateşkesin kısa ömürlü olduğu ve Gazze'ye yönelik füze saldırıları tekrar başlatıldığının belirtildiği dilekçede, İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamın bir haftalık bilançosunun korkunç boyutlara ulaştığı vurgulandı. Dilekçede şunlar kaydedildi; "İsrail uçakları 1470 hedefi vurmasıyla 35'i çocuk, 26'sı kadın 184 Filistinli ölmüştür. 1385 kişinin yaralandığı operasyonlar sonrasında 17.000 kişinin evini terk edip kaçtığı bildirilmektedir. Bu aşamada, Filistinli binlerce insanın ölümüne, yaralanması ve evlerini terk etmesine sebep olan İsrail'in militarist yaklaşımının komisyonumuz tarafından kınanması gerekmektedir. Uluslararası düzeyde etkisi olacak böylesi bir kınama, hem uzun soluklu olamayan “ateşkes sürecininö tekrar başlatılabilmesine ve yeni ölümlerin yaşanmamasına katkı sağlayabilecek hem de İsrail'in insan haklarına aykırı uygulamalarına ve yürüttüğü savaş politikasına yönelik bir baskı unsuru olacaktır. Barışın Ortadoğu topraklarında daim kılınabilmesi adına, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak alınacak her türlü kararın, akan kanın durmasına hizmet edeceğini düşünüyoruz. Bu noktada Komisyon olarak Gazze'de yaşanan insanlık ayıbının acilen gündeme alınması ve yaşanan sürecin değerlendirilmesi, öncelikli olarak İsrail'i kınama kararının oy birliği ile çıkarılması büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte, Komisyon'un insanlık onurunun savunulması ve daha fazla insan ölümlerinin engellenebilmesi adına sorumluluk üstlenmesi adına Gazze'yi ziyaret etmesi ve bölgede tampon bölge oluşturabilecek faaliyetlerin örgütlenmesi hususunda inisiyatif alması gerekmektedir. Ortadoğu'da barışın kalıcı olarak tesis edilebilmesi adına atılacak tüm adımların değerlendirilmesi amacıyla komisyonun ivedilikle toplanmasını arz ederiz."