CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, twitter ve internet özgürlüğü ile ilgili iki eski twitini anımsatan Umut Oran, "Cumhurbaşkanı bu yasa teklifini veto etmeli ve görev süresi bitmeden bir kez olsun halkın çıkarlarını korumalıdır. Aksi takdirde başta kendi çocukları olmak üzere twitter ve facebook'taki milyonlarca gencimiz kendisini "unfollow" edecektir. Hatta Sayın Gül 'spam'lanmaya da şimdiden hazırlıklı olmalıdır" dedi. Henüz internete sansür yasası çıkmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından geçen hafta yasama faaliyeti olan soru önergesini dahi kişisel web sitesi olan www.umutoran.com adresinden kaldırması istenen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran konuyla ilgili olarak bugün yazılı açıklama yaptı.

"ABDULLAH GÜL: İSTEYEN ÖZGÜRCE NETTE DOLAŞABİLMELİ"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 5 Mart 2011 tarihinde Mısır'daki gelişmelerle ilgili olarak sosyal medyadan, "Mısırlı gençler, sosyal medyanın gücünü o kadar etkin kullanmışlar ki, eski yöneticilerin tedbir almasına bile fırsat kalmamış. İletişim teknolojilerinin eriştiği bu güç karşısında hiçbir kapalı rejimin uzun vadede ayakta kalması mümkün değil" mesajını paylaştığını belirten Umut Oran, "Sayın Gül 28 Mayıs 2011'de attığı twitte ise aynen şunu diyor: Benim görüşüm, temelde hiç bir özgürlük kısıtlaması olmamalı. İsteyen herkes internette özgürce dolaşabilmeli." Kendisinin daha önceki sözleriyle tutarlı hareket etmesini millet adına bekliyoruz" diye konuştu.

"SAKINCALARINI BİZZAT YAŞADIK"

Umut Oran, Gül'e veto çağrısında bulunduğu açıklamasında şunları kaydetti: "Bugün önüne gelen düzenleme internet özgürlüğünü yok eden, AB standartlarından uzak, interneti sansürlemeyi amaçlayan bir yasadır. Yasayla, bugün yargıçlarımıza tanınmış olan müdahale, sansür hakkının doğrudan yürütmeye verilecek olmasının sakıncalarını da geçen hafta bizzat yaşadık. "İNTERNET DE PAHALANACAK"

Yasa ile internet sitelerine erişimin yürütme tarafından keyfi olarak engellenmesinin önü açılmış, erişim sağlayıcılara kişilerin özel bilgilerini toplayarak TİB'e verme zorunluluğu getirilmiş, yine Erişim Sağlayıcıları Birliği isimli bir birlik kurulması zorunlu kılınarak denetim mekanizması daha da merkezileştirilmiştir. Yasa ile getirilen yükümlülükler internet erişim ve içerik sağlayıcıları için maddi külfetler de yaratmakta, bu da internetin daha pahalı olmasına neden olmaktadır. Anayasanın özel hayatın gizliliğine, basın özgürlüğüne, düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı olan bu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gönderilmesi gerekir. "ERDOĞAN'IN DEĞİL 40 MİLYON KULLANICININ DA HAKLARINI KORUYUN"

Cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın değil, gençlerin, 40 milyon internet kullanıcısının ve tüm halkımızın da haklarını korumak, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olduğunu kanıtlamak zorundadır. "CUMHURBAŞKANI, SÖZLERİYLE TUTARLI HAREKET ETMELİ"

Kendisinin daha önceki sözleriyle tutarlı hareket etmesini millet adına bekliyoruz. İnternet özgürlüğü asla kısıtlanamaz, bu çağda hiçbir kapalı rejim sansürle, dayatmayla, baskıyla ayakta kalamaz. "UNFOLLOW VE SPAM'A HAZIRLIKLI OLSUN"

Cumhurbaşkanı bu yasa teklifini veto etmeli ve görev süresi bitmeden bir kez olsun halkın çıkarlarını korumalıdır. Aksi takdirde başta kendi çocukları olmak üzere twitter ve facebook'taki milyonlarca gencimiz kendisini “unfollowö edecektir. Hatta Sayın Gül 'spam'lanmaya da şimdiden hazırlıklı olmalıdır."