CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu fındık üretiminde önemli ülkelerden İspanya'nın Türk fındığının zararlı toksin maddeler içerdiğini ileri sürerek Avrupa Birliği'ne ihracatının yasaklanması, sınırlanması ya da sert tedbirler alınması yönünde girişimler yürüttüğüne dair haberler ve iddiaları hatırlatarak, buna karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ne şekilde bir çalışma ve mücadele yürüttüğünü sordu. 16 Ocak'ta TBMM Başkanlığına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması için 2 soru önergesi veren Karaahmetoğlu 2003 ile 2013 yıllarını kapsayan dönemde dünya ve Türkiye'deki fındık üretim miktarlarını, ihracat miktarı ve elde edilen gelirleri sordu. FINDIKTA AFLATOKSİNLE MÜCADELE İÇİN NE YAPIYORSUNUZ?

Karaahmetoğlu'nun soru önergesi şöyle; "İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği'nin Türkiye'den Avrupa Birliği'ne ihraç edilen fındıklarda insan sağlığına zararlı 'Aflatoksin' maddesine rastlandığı gerekçesiyle Türkiye'den fındık alımlarının durdurulmasını istediği iddiası doğru mudur? Türkiye'de üretilen fındıkların “Aflatoksinö maddesi içermediği ve sağlık açısından güvenilir oldukları ile ilgili bilimsel veriler başta İspanya olmak üzere Avrupa Birliği Üyesi ülkelerin ilgili Bakanlıklarına gönderilmiş midir? Türkiye fındık üretiminin korunması ve herhangi bir zarara uğramamasını sağlamak amacıyla fındıkta 'Aflatoksin' maddesine karşı alınan tedbirler nelerdir?

2003- 2013 yılları arasındaki dönemde Avrupa Birliği ve diğer ülkelere yapılan fındık ihracatında “Aflatoksinö maddesine rastlandığı gerekçesiyle ihracatların yapıldıkları ülkeler tarafından geri gönderilen ürünler bulunmakta mıdır? Geri gönderilen fındık ürünü bulunmaktaysa miktarları yıllar bazında ne kadardır?" Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, 10 yıllık süre zarfında gerçekleştirilen fındık üretimi, ihracatı ve gelirinin ne olduğunu, bunun yıllar itibarıyla nasıl gerçekleştiğini sorduğu diğer önergede ise Tarım Bakanına şu soruları yöneltti: "Türkiye Fındık üretim miktarları 2003-2013 yılları değerlendirilerek yıllar itibarıyla ne kadardır? 2003-2013 yılları arasında yıllar itibariyle, Türkiye'nin ve fındık üreticisi diğer ülkelerin dünya fındık üretimindeki sıralamaları nedir? 2003-2013 yılları arasında gerçekleştirilen Fındık ihracat miktarları ton bazında ne kadardır? İhracat tutarları TL. veya dolar bazında ne kadardır? 2003-2013 yılları arasında Fındık ithalatı gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise miktarları ton bazında ne kadardır ve tutarları TL. veya dolar bazında ne kadardır? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Türkiye fındık üretimini arttırmak için yapılan, yürütülen çalışmalar nelerdir?" (MV)