CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSk) aldığı 'belediye başkanlığı için aday olan bakanların, bakanlık görevinden istifa etmesine gerek olmadığı' yönündeki kararına karşı, Danıştay'a başvuracağını söyledi.
CHP Milletvekili Atilla Kart, partisini Konya İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda YSK'nın, belediye başkanlığı için aday olan bakanlar hakkında aldığı kararı eleştiren Kart, YSK'nın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin başvurusu üzerine oda ve borsa başkanları ile yönetim ve meclis üyelerinin icracı görev yaptıkları için görevlerinden istifa etmeleri yönünde karar aldığını hatırlattı.
Bakanlıkların da icra makamı olduğunu ifade eden Kart, şunları söyledi:
"Bakandan, daha üst düzeyde icra yetkisi kullanan makam var mı dır? Bakan demek icra makamı demektir. İcra yetkisini kullanan organ demektir. Bakanı, milletvekiliyle kıyaslıyorsun. Milletvekilinin icra yetkisi yoktur. Milletvekili hakkında özel düzenleme var. Milletvekili hakkındaki ilkeyi, bakan üstünde uygulayamazsın."
'YSK'NIN KARARI İDARİ KARAR VE YARGI YOLU AÇIK'
YSK'nın kararlarının iki yönlü, bazı kararlarının adli, yargısal nitelikte ve kesin kararlar olduğunu, bazılarının ise görüş bildirme, idari kararlar şeklinde olduğunu ifade eden Kart, belediye başkanlığı için aday olan bakanlar hakkında alınan kararında idari karar olduğunu kaydetti. Kart, "YSK, bakanlar hakkında verdiği karar, odalar ve borsalar birliğinde verdiği kararlar gibi o görüş bildirmedir, o idari işlemdir. O idari işlem niteliğindeki, işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Danıştay'a başvurmak gerekir. Danıştay'a ne ölçüde güveniyorsun diye sorarsınız da oraya ciddi bir soru işareti koyuyorum" diye konuştu.
Kart, yarın (pazartesi) Meclis'te bu konu hakkında basın toplantısı düzenleyeceğini ardından da Danıştay'a başvuru yapacağını açıkladı.
BAKAN ŞAHİN'İN GAZİANTEP'E GİDİŞİ
Atilla Kart, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in, büyükşehir belediye başkanlığı açıklandıktan sonra Ulaştırma ve İçişleri Bakanıyla birlikte devletin imkanlarını kullanarak Gaziantep'e gitmesini de sert dille eleştirdi. Kart, bunun bir tiyatro olduğunu artık serbest ve özgür seçimden bahsedilemeyeceğini kaydetti.
MGK BELGESİ
Atilla Kart, Gülen cemaati hakkında 2004 yılına ait MGK belgesinin ortaya çıkmasıyla ilgili de MGK kararlarının, özü itibariyle bakanlar kararı olduğunu ifade etti. Ergenekon ve Balyoz davalarına değinen Kart, "Balyoz ve Silivri, 2004 MGK kararıyla sınırlı olarak değil, yeniden yargılama için çok önemli bir belge. O belgeyi doğrulayan pek çok belge vardır. Bunların hepsi bir araya geldiğinde Türkiye'de bu dönemde yapılan yargılamanın pek çoğu yeniden yargılama yapılmaya muhtaç durumdadır" dedi.
ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU
Aynı zamanda Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi olan Atilla Kart, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, komisyonu sonlandırma yönünde karar verme yetkisinin olmadığını belirterek, bunun için 15 maddelik protokol olduğu ve orada gruplardan biri katılmadığında komisyonun sona erebileceğinin yazılı olduğunu AK Parti'nin de 2 kez mazeretsiz olarak toplantıya katılmadığını 4 Aralık günü kendisinin başkanlığında yapılacak toplantıya AK Parti'nin katılmaması halinde protokoldeki maddelerin yerine getirileceğini sözlerine ekledi.