ANKARA () - CHP, cumhurbaşkanlığı seçimi sandık sonuçlarının güvenilir bir biçimde izlenmesi, denetlenmesi ve gerekli itirazların yapılabilmesi için geliştirdiği üç maddelik seçim uygulaması yayınladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sandık sonuçlarının güvenilir bir biçimde izlenmesi, denetlenmesi ve gerekli itirazların yapılabilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından geliştirilen üç uygulama şu şekilde:

"1) Örgütümüz ve parti yöneticilerimizin kullanacakları Cumhurbaşkanlığı Seçim Sistemi (cb2014.chp.org.tr). Bu sistem kullanılarak tüm sandıkların ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklayacağı sandık sonuçlarıyla tek tek karşılaştırılacak ve sistem tarafından belirlenen hatalara yasal süre içinde itiraz edilmesi sağlanacaktır.

2) Sonuçların hızlı alınabilmesi amacıyla CHP-SMS sistemi geliştirilmiştir. Sandıklarla ilgili görevlilerimiz (sandık kurulu üyeleri, müşahitler, kat ve bina görevlileri) üç adayın aldıkları oy bilgilerini SMS ile 2977'ye ücretsiz olarak göndereceklerdir. Bu sistemden elde edilecek verilerle ikinci bir denetim olanağı sağlanmış olacaktır.

3.) Tüm yurttaşlarımızın oy kullandıkları (ya da diledikleri) sandık sonuçlarını kontrol etmeleri için geliştirdiğimiz "STS" Sandık Takip Sistemi (sts.chp.org.tr) kullanımda olacaktır. Sayım sonunda sandık sonuçlarını not eden yurttaşlarımız, bu sistemi kullanarak YSK sonuçlarıyla karşılaştırabilecek, olası hataları partimize ya da diledikleri bir kuruma bildirebileceklerdir. Teknolojik hata ve hilelere karşı geliştirdiğimiz bu çözümler kadar insani hata ve hilelere karşı mücadele edilmesi de çok önemlidir. Bu nedenle sandıklarda görev yapacak CHP görevlilerinin yanısıra tüm yurttaşlarımızın da oy verme ve sayım süreçlerinde etkin olmalarını ve oylarına sahip çıkmalarını beklemekteyiz."