TBMM Milli Savunma Komisyonu, Oğuz Kağan Köksal başkanlığında toplandı. Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından CHP'li komisyon üyeleri söz istedi. Ardından söz alan CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, "Muhalefetin bir komisyon üyesi kısacık açıklamasına tahammülü olmayan bir siyasal otoritenin samimi olduğuna beni hiç kimse inandıramaz. Bu nedenle sizlere çalışmalarınızda başarılar diliyorum ve bu tavrınızı kınayarak komisyonu terk ediyorum" dedi.

Komisyon'da, Askerlik Kanunu ile bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik öngören tasarının görüşülmesine başlandı. Görüşme sırasında, CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, muhalefetinin konuşmasının engellendiğini iddia ederek, protesto amaçlı komisyon salonunu terk etti.Komisyonda konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Türk Silahlı Kuvvetleri hepimizin ortak değeri. Siyasi tartışmaların dışında tutarsak bundan Türkiye kazanır, AK Parti kazanmaz,bundan Türkiye kazanır" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 13 Ocak 2014 tarihinde kararlaştırılan 'Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM'ye gönderilmesinin ardından bugün Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katıldığı TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. 64 maddeden oluşan kanun tasarısında, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanırlar. Bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar vermesi öngörülüyor.

Komisyonda açılış konuşması yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, komisyonda, tasarıyla toplam 15 kanun ve 1 kanun hükmünde kararnamede değişiklik öngörüldüğünü söyledi.Yılmaz, "353 sayılı askeri mahkemeler kuruluşu ve yargılama usulü kanunda yapılan değişiklikle, daha önce yapılmış olan anayasadaki değişikliğe uyum gereği olarak Genel Kurmay Başkanı,kara,deniz ve hava ile jandarma komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yüce divanda yargılanması usulü düzenlenmiştir" dedi.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye Cumhuriyet'i en güçlü döneminde. İşte bu güçlü olmamızın bir gerekçesi de silahlı kuvvetlerimizin gücünden gelmekte. Eğer başımız dikse, alnımız açıksa, sesimiz gür çıkıyorsa inanın Milli Savunma Bakanı olarak söylüyorum, bir politik olarak söylemiyorum, laf olsun diye de söylemiyorum.Gurur duyacağımız bir seviyededir. Her dönemde de öyledir.Kişilere de bağlı değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri hepimizsin ortak değeri.Siyasi tartışmaların dışında tutarsak bundan Türkiye kazanır, AK Parti kazanmaz,bundan Türkiye kazanır. Dolayısıyla bütün arkadaşlarımın bu ortak değerimizi yıpratmayacak şekilde davranırsa Türkiye güçlenir. Türkiye'nin güçlenmesi hepimize değerdir."

SALONU TERK ETTİ

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından CHP'li komisyon üyeleri söz istedi. Ancak konuşma yapıldığı sırasında Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal,CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan'ı,gündem dışı konuştuğu iddiasıyla uyardı. Tayan ise bu söze tepki gösterdi. Ardından söz alan CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, “Muhalefetin bir komisyon üyesi kısacık açıklamasına tahammülü olmayan bir siyasal otoritenin samimi olduğuna beni hiç kimse inandıramaz. Bu nedenle sizlere çalışmalarınızda başarılar diliyorum ve bu tavrınızı kınayarak komisyonu terk ediyorum.ödedi. Ardından Çandar, çantasını alıp komisyon salonundan ayrıldı.

İSTİFA EDEN PİLOTLAR

Komisyonda Milli Savunma Bakanı İsmet yılmaz, 2010 ile 2014 yılları arasında istifa eden pilotların sayısını da açıkladı. Yılmaz, “2010'da 167 kişi, 2011'de 149, 2012'de 174, 2013'de 214 ve 2014 yılında istifa ve emeklilik dilekçesi veren pilot sayısı 47" dedi.

BEDELLİ ASKERLİK ÖNERGESİ İŞLEME KONULMADI

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda CHP'li vekillerin verdiği bedelli askerlik önergesi işleme konulmadı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bu konunun şu anda gündemde olmadığını belirterek, "Bir torba yasa daha getireceğiz. Genelkurmay Başkanlığının da görüşünün alınması gerekir. İhtiyaç sahibi olan Genelkurmaya da sormalıyız" dedi.