CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Aksaray Valisi Selami Altınok'un İstanbul Emniyet Müdürü olarak görevlendirilmesi hukuk dışı olduğunu söyledi.

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Öner, 17 Aralık'ta düzenlenen yolsuzluk operasyonunun Türkiye için bir milat olduğunu söyledi. Adli kollukta yapılan değişikliklerle Başbakan'a uzanan ellerin önlendiğini belirten Öner, "Yeni yapılan değişiklik ile bir savcı her hangi bir yolsuzluk olayını izleme girişiminden önce o ilin başsavcısını bilgilendirmekle yükümlü kılındı, o ilin Başsavcısı Adalet Bakanlığı'nı bilgilendirmek yükümlülüğü ile karşı karşıyadır. Bu durumda herhangi bir bakanın veya Başbakan'ın karıştığı yolsuzluk olayının delilleri nasıl toplanabilecektir, bu kişiler nasıl izlenebilecektir?" dedi.

Öner, sözlerini şöyle sürdürdü; "17 Aralık operasyonunda İran kökenli bir işadamının uzandığı yerlerin deliler karartılarak belirsiz hale getirilmek istendi. Bu hukuka vurulan hukuk dışı bir darbedir. Bundan böyle yolsuzlukları yapan üst düzey yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapmak zorlaşmıştır. Türkiye'de basının, işadamlarının, ordunun yürütmenin etkisi altına girmesinden sonra yargı da yürütmenin etkisi altına girmiştir. Yasama zaten yürütmenin etkisi dışına çıkamamaktadır. Bu düzenleme hukuka da anayasaya da hakkaniyete de aykırıdır. Bu düzenleme ile yargı erkinin yürütme erkinin emrine girdi. Bunun anayasaya aykırılığı açık."

"İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ OLARAK GÖREVLENDİRİLMESİ HUKUK DIŞI"

Öner, "Basın mensupları bu izinleri halkın haber alma hakkını teslim konusunda objektiflikle yerine getirirken ne oldu da basın emniyet binalarından dışlanmak istenmiştir. Yeni görevlendirme, Aksaray Valisi'nin İstanbul Emniyet Müdürü olarak görevlendirilmesi hukuk dışıdır. Valilerde göreve nasıl atanırsa bir başka göreve aynı usul ile atanmalıdırlar. Aksaray Valisi'nin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne tedbiren görevlendirilmesinde Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayı yoktur, bu işlem yolsuzlukları örtbas etme girişimidir" dedi.

KUVA-İ MİLLİYE RUHLU İŞBİRLİĞİ

Bir gazetecinin CHP'nin açıklanan adaylarla ilgili sorusu üzerine Öner, "BOP'çu bir AK Parti'ye karşı Kuva-i Milliye ruhu ile işbirliği yapılarak seçimlere girilecektedir. Gösterilen adaylar da bu düşüncenin ürünüdür" dedi.