DİYARBAKIR'da İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekmek için D Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yapıldı. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, "Hasta tutukluların başına bir şey gelirse sorumlusu Adalet Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olacaktır" dedi.
Cezaevlerinde bulunan 163'ü ağır toplam 554 hasta tutuklu ve hükümlünün durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması yapıldı. BDP, İHD ve tutuklu ve hükümlü hasta yakınlarının da katıldığı basın açıklamasında konuşan İHD Şube Başkanı Raci Bilici, ağır hasta tutuklu ve hükümlüler nedeniyle yüreklerinin yandığını, canlarının acıdığını ve uykularının kaçtığını belirterek, şunları söyledi:
"Biz cezaevlerinde insanlık dışı uygulamaların yapıldığını, işkence yapıldığını defalarca söyledik. Cezaevleri bir ülkenin aynası ve insan haklarının göstergesidir. Türkiye cezaevlerindeki durum ülkenin gerçeğini gösteriyor. Verilen raporlara rağmen hasta tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde gün gün ölüme yaklaşması seyredilmektedir. Şu anda cezaevlerinde 163'ü ağır 554 hasta bulunmaktadır. Bunların başına bir şey gelirse sorumlusu Adalet Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olacaktır. Cumhurbaşkanı istese af yetkisini kullanarak bunların tahliye edilmesini sağlayabilir." Bilici, Türkiye'de ve özelikle bölgede yapılan yargılamalarda mahkemelerin yıllardır adil kararlar yerine siyasi kararlar verdiğinin son dönemdeki tartışmalar ile bir kez daha ortaya çıktığını da ileri sürerek, "Biz İHD olarak özellikle hasta tutsaklar başta olmak üzere insan hakları ihlalleri konusunda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz"dedi. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri derneği (TUHAD-DER) Diyarbakır Şube Başkanı Derya Us ise, Türkiye gündeminde AK Parti- cemaat tartışması devam ederken, cezaevlerinde hak ihlallerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Bir an önce serbest bırakılması gereken hasta tutsakların Adli Tıp kurumu tarafından tutsaklıkları devam ettirilmekte. Serbest bırakılmaları bir yana iktidar tarafından tedavileri engellenmektedir" diye konuştu.