AVRUPA Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Avrupalı dostlarımız entegrasyondaki başarıyı görmek istiyorsa, dünyanın birçok ülkesinden gelen insanların, Türkler ve Müslümanlarla nasıl kaynaştıklarını Alanya'da görsünler. Avrupalı dostlarımıza küçük bir tavsiyedir" dedi.
Kabine değişikliğiyle AB Bakanı ve Başmüzakereci olduktan sonra ilk ziyaretini dün Antalya'ya yapan AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bugün memleketi Alanya'yı ziyaret etti. Bakan Çavuşoğlu'nu Kaymakam Erhan Özdemir, Jandarma Komutanı Binbaşı Alper Çetinkaya, Emniyet Müdürü Erkan Dur, akrabaları, partililer ve Alanyasporlu taraftarlar karşıladı. Okurcalar Beldesi girişinde kendisini karşılayanlar tarafından tebrik edilen Çavuşoğlu, babası Osman Çavuşoğlu'nun elini öptü. Baba Osman Çavuşoğlu ise oğluna sarıldıktan sonra alnından öperek "Başarılar oğlum" dedi.
ALANYA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ
Daha sonra Alanya Kaymakamlığı'na geçen Çavuşoğlu, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. İlk olarak Avrupa'daki entegrasyon sorununa değinen Çavuşoğlu, yerleşik yabancıların Alanya'ya entegrasyonunu örnek gösterdi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı olduğu dönemde Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge Ivanov'un genel kurulda yaptığı bir konuşmayı anlatan Çavuşoğlu, "Sayın Ivanov genel kurula hitap ederken ben de kürsüde oturumu yönetiyordum. Avrupa'daki entegrasyon politikalarının başarısız olduğunu vurguladı. Avrupa'da entegrasyonda başarılı olabilmek için Osmanlı'nın millet sisteminin iyi incelenip, oradan dersler alınması gerektiğini vurguladı. Atalarımın entegrasyonla ilgili bıraktığı mirası bir başka ülkenin cumhurbaşkanından duymaktan onur duydum. Avrupalı dostlarımız entegrasyondaki başarıyı görmek istiyorsa, dünyanın birçok ülkesinden gelen insanların, Türkler ve Müslümanlarla nasıl kaynaştıklarını Alanya'da görsünler. Avrupalı dostlarımıza küçük bir tavsiyedir" dedi.
BU SÜRECİ REFORMLA AŞABİLİRİZ
Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye'de darbeler ve hükümeti yıkma girişimleri olduğunu savunan Çavuşoğlu, “Çoğu zaman hukukun üstünlüğü değil, yargıçların üstünlüğü maalesef ülkenin bir gerçeği olmuştur. Bu süreci daha fazla reformla aşabiliriz. Türkiye güçlü bir ülke. Türkiye artık dışarıdan müdahalelerle veya içerideki yapılanmalarla yönlendirilecek bir ülke değil" diye konuştu.
AB'YE 'ÖNYARGILARDAN ARININ' TAVSİYESİ
Bir bildiri yayımlayarak Avrupalı parlamenterlerden önyargılı açıklamalar yapmamalarını istediğine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle dedi:
"Gezi olaylarından hemen sonra Avrupa Parlamentosu'nun bir bildirisi vardı. Tamamen gerçek dışı ve yanlış yönlendirmeler ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir bildiriydi. Türkiye bunu haklı olarak kabul etmedi. Belli bir süreden sonra gerçeklere dayanarak yayımladığı ilerleme raporu daha gerçekçiydi. Türkiye'nin iç işleriyle ilgili açıklama yapan Avrupalı dostlarımıza çağrımız önyargılardan arınarak açıklama yapmalarıdır."
KILIÇDAROĞLU TÜRKİYE'Yİ DIŞARIYA ŞİKAYET EDİYOR
Dış politikada muhalefete de çok önemli rol düştüğünü kaydeden Çavuşoğlu, “Muhalefet dış politikayla ilgili rolünü negatif de oynayabilir, pozitif de oynayabilir. Ama maalesef CHP'nin, son 4-5 yıldır özellikle sayın Kılıçdaroğlu genel başkan olduğu günden bu yana izlediği dış politika hep negatif, yani Türkiye'yi dışarıya şikayet ediyorlar. Terör sorunu dahil birçok konuda Türkiye'nin aleyhine olan bildirilere göz yumuyorlar. Avrupa Konseyi'ne geliyorlar, Türkiye'nin tekrar 2'nci sınıf ülke hüviyetine girmesi için çaba sarf ediyorlar. Türkiye'nin ve kendi halkının en büyük düşmanı olan Esad'ın en yakın dostu Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarıdır" diye konuştu.
BAŞBAKAN YILGIN VE KÜSKÜN DEĞİL
Bir gazetecinin AK Parti'de yaşanan istifaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ihanet olarak' değerlendirdiğini ve bu süreçte başbakanın neler hissettiğini sorması üzerine Çavuşoğlu şöyle dedi: "Başbakan duygularını hiçbir zaman saklamaz. Bu süreci daha önce de yaşadık. Bize Cumhurbaşkanı seçtirmek istemediler. O zaman da Ak Parti içinde istifa edenler oldu. Şimdi onların esamesi okunuyor mu? Silindiler gittiler. İnsan beraber yola çıktığı arkadaşlarının böyle yollara tevessül etmesine üzülebilir, ancak sayın başbakan istifaları ve ihaneti görüyor ama hiç de umursamıyor. Sayın başbakanımızın yılgınlığı ve küskünlüğü yoktur."
SİPAHİOĞLU ALBÜM HEDİYE ETTİ
Kaymakamlık ziyareti sırasında Alanya Belediye Başkanı Ak Partili Hasan Sipahioğlu, Bakan Çavuşoğlu'na 1984 yılında dönemin Anavatan Partisi Antalya Milletvekili merhum Ali Dizdaroğlu'nun Alanya'yı Konya'ya bağlayan Kuşyuvası yoluyla ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi, belge ve fotoğrafların yer aldığı albüm hediye etti.
Kaymakamlıktaki ziyaretinin ardından Ak Parti İlçe Teşkilatı önünde partililere hitap eden Çavuşoğlu, daha sonra Alanyaspor Kulübü'nü ziyaret etti.