DEVLETİN TEPESİNDE SİGORTA ATARSA ALLAH KORUSUN BÜTÜN MEMLEKETİN SİGORTASI ATAR 
Türkiye'ye uygun sistemin Parlamenter sistem olduğunu belirten Ekmelettin İhsanoğlu, "Siyasetin yapılması gereken yer Meclis'tir. Bunun aksi olursa devletin tepesinde kavga, gerginlik olursa, orası emniyet sibobu değil, oranın sigortası atarsa, Allah korusun bütün memleketin sigortası atar. Benim şahsi kanaatim bize en uygun sistem Parlamenter sistemdir. Başkanlık sistemi zaten çok yaygın bir sistem değil. En mükemmel örneği Amerika'da. Kuruluşundan beri bu böyle. Tarihler farklı. Siz bu değişikleri yapmadan sadece baş kısmını alırsanız ya o kafa çatlar, ya da bir Frankeştayn yaratırsınız. Keyfe göre değil. Bütün Parlamento'nun kabul edebileceği şekilde olmalıdır" dedi.
IŞİD DENEN TERÖR ÇETESİ AMERİKAN İŞGALİNDEN SONRA ORTAYA ÇIKTI
Ekmelettin İhsanoğlu, IŞİD'in 'terör çetesi' olduğunu söyleyerek şunları söyledi: "Bugün IŞİD denen terör çetesi Amerikan işgalinden sonra ortaya çıktı. Bugün maalesef bu çatışma devam ediyor. İki ülke kendilerine göre bir devlet kurma arayışı içerisinde. Adına da Hilafet dediler. Bunlar çok tehlikeli şeyler. Bu bölünmelere çok dikkat etmemiz lazım." 
TÜRKİYE'DE HUZURA VE İSTİKRARA KORKUDAN ARINMAYA İHTİYAÇ VAR  "Cumhurbaşkanı seçilecek kişi bugün mevcut Anayasa'nın 104'ncü maddesine göre seçilecek ve yemin edecektir" diyen İhsanoğlu, "Bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece buradaki görevleri yerine getirecektir. Türkiye'de huzura ve istikrara, korkudan arınmaya ihtiyaç var. Vatandaşlarımız endişe duymaya başladı. Bir içeride siyasetin gerginleşmesi, iki etrafımızda bu bölünmeler vatandaşımızı çok rahatsız ediyor. Onun için cumhurbaşkanının birinci vazifesi, toplumda, ülkede huzuru yaratmak. Dışarıda da Türkiye'nin itibarını sağlamak. Bölgenin barışını, istikrarını üretmektir. Cumhurbaşkanı bir siyasi kadronun temsilcisi olmamalıdır" ifadelerini kullandı. 
CUMHURBAŞKANI VE HALKIN BABASI GİBİ DAVRANMALIDIR 
İlk defa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halk oyu ile yapılacak olmasının önemini vurgulayan İhsanoğlu, "Seçilecek cumhurbaşkanı, bir yandan Anayasa'nın 104. maddesine göre hareket edecek, ama diğer yandan da halkın oylarıyla seçilecek. Bana göre Türkiye'nin ihtiyacı olan cumhurbaşkanı herkesin cumhurbaşkanı ve halkın babası gibi davranmalıdır" dedi.
BÜYÜK BİR GERİLİM VAR VE O GERİLİMİ BİZİM DÜŞÜRMEMİZ LAZIM
Sağduyu çağrısında bulunan Ekmelettin İhsanoğlu şunları kaydetti: "Gerilimin azaltılması gerekir. Dün Madımak elim hadisesinin, fecaatinin yıldönümünü yaşadık. Küçük bir gerginlik böyle olayları yaşatabilir. Ufak bir kıvılcım, bunu patlatabilir. Türkiye'de 1 milyon kaçak insan yaşıyor. Ben bu insanlara da çok üzülüyor, acıyorum. Suriyeliler bize en yakın Arap ülkesiydi. Folklor, kültür, yeme içme bakımından. Ben derim ki; Saraybosna Osmanlı'nın Boşnakçası, Şam, Osmanlı'nın Arapçasıdır derdim. Bu kadar yakın olan insanlar, perişan bir şekilde. O bakımdan büyük bir gerilim var ve o gerilimi bizim biraz daha düşürmemiz lazım." 
ALEVİ KARDEŞLERİMİZİN CEMEVİ TALEPLERİNE SEMPATİYLE BAKIYORUM
Cemevi taleplerine sempatiyle baktığını belirten İhsanoğlu, "Ben dün Hacı Bektaş Veli ziyaretinde bulundum. Yakından temas kurdum. Alevi dedeleri çok kıymetli hediyeler verdi. Dertlerini dinledim. Alevi realitesi, varlığı, Anadolu'nun sosyolojik bir realitesi. Mevlana olmasa, Hacı Bektaş-ı Veli olmasa, Yunus Emre olmasa Anadolu 1000 sene Müslüman Anadolu olarak devam etmezdi. Alevi kardeşlerimizin Cemevi taleplerine ben sempatiyle bakıyorum ve devletimizin bu hakları düzenlemesi lazım. Bunu da Parlamento'nun yapması gerekir. Cumhurbaşkanı seçilirsem, bu konudaki telkinlerimi görevdeki hükümetlere, muhakkak yapacağım" dedi.
CUMHURBAŞKANI ORKESTRA ŞEFİ OLMALI 
Cumhurbaşkanının tarafsız, uzlaştırıcı olması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, "Cumhurbaşkanı siyasette taraf olmamalı, uzlaştırıcı olmalı, hakem olmalı, bir orkestra şefi olmalı, milletin başı olmalı. Geçmişte rahmetli Ecevit ile cumhurbaşkanı arasındaki küçük bir tartışma nelere mal oldu? Türkiye çok şey kaybetti. Devletin tepesinde sigortanın atmaması lazım. Devletin tepesinde sigorta atarsa, o zaman bütün o devlet yapısında, çok büyük sıkıntı olur" açıklamasında bulundu.