Namık GÖZ/BURSA, () - BURSA'da CHP ve MHP il başkanlıkları, 12 Temmuz'da Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun katılacağı iftar programıyla, Valilik tarafından düzenlenecek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılacağı iftarın özellikle çakıştırıldığını açıkladı. Vali Münir Karaloğlu'na tepki gösteren CHP İl Başkanı Metin Çelik, "Valilik Özel Kalemi'nden STK temsilcileri ve muhtarlar aranarak, ısrarlı bir şekilde iftara katılmaları isteniyor. Münir Bey’i mülki amir gömleğini çıkartarak, AKP’de siyaset yapmaya davet ediyoruz" dedi. Tepkilere twitter'daki hesabından yanıt veren Vali Münir Karaloğlu, "Sayın İhsanoğlu onuruna verilecek iftarda bütün iftar sofraları gibi azizdir. Allah, kuranların niyetlerini kabul etsin" dedi.
Cumhurbaşkanı Adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nun 12 Temmuz Cumartesi günkü Bursa ziyaretinin programı, geçen salı günü Çağdaş Gazeteciler Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen CHP İl Başkanı Metin Çelik, MHP İl Başkanı Hasan Hasan Toktaş, DSP İl Başkanı Fikret Yılmaz, BTP İl Başkanı Ali Garaçoğlu, DP İl Başkanı İsmet Koyuncu tarafından duyuruldu. Programda, geniş katılımlı iftar programının olduğu da açıklandı.
Bu toplantının ardından Bursa Valiliği'nce, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katılımı ile sivil toplum örgütlerinin ve muhtarların davet edildiği iftar programı düzenlendiği açıklandı.
Valiliğin, Cumhurbaşkanı Adayı İhsanoğlu ile aynı gün iftar programı düzenlemesine dün MHP İl Başkanı Hasan Toktaş, bugün de CHP İl Başkanı Metin Çelik yazılı açıklamalarla tepki gösterdi.
Metin Çelik, bugün yaptığı yazılı açıklamada, İhsanoğlu’nun BUTTİM açık alanda vereceği iftarın geniş katılımlı olması amacıyla STK temsilcilerine, muhtarlara ve vatandaşlara günler öncesinden davette bulunduklarını anlattı. Çelik, şunları söyledi:
"Gezi programı ve 10 bin kişilik iftar haberi gazetelerde yer aldığı gün Valilik’ten, 'Başbakan Yardımcımız Sayın Bülent Arınç’ın katılımıyla muhtarlarımıza ve sivil toplum örgüt temsilcilerine 12 Temmuz 2014 Cumartesi günü Merinos AKKM Fuar Alanı’nda verilecek iftar yemeğine teşriflerinizi dilerim. Münir Karaloğlu Bursa Valisi' içerikli mesajın ardından Valilik Özel Kalem’inden STK temsilcileri ve muhtarlar aranarak, ısrarlı bir şekilde iftara katılmaları isteniyor! Bu konuda muhtarlar ve STK temsilcilerinden tepki telefonları aldım."
Çelik, Bursa’nın, 'kendini mülki amir olarak değil de AKP’nin bir yerel yöneticisi olarak gören bir kişi tarafından yönetildiğini' iddia ederek, şöyle devam etti:
"Münir Bey’i mülki amir gömleğini çıkartarak, AKP’de siyaset yapmaya davet ediyoruz. Vali, bundan böyle bizim gözümüzde 'Persona non grata'dır (istenmeyen adam)" dedi.
VALİ KARALOĞLU SOSYAL MEDYADAN YANIT VERDİ
MHP ve CHP il başkanlarının açıklamalarına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yanıt verdi. Karaloğlu, hesabından bölümler halinde şu açıklamayı yaptı:
"12 Temmuz’daki Bursa Valiliği İftarı ve Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu onuruna verilecek iftar hakkında spekülasyonlar yapılmaktadır. Birkaç cümleyle, sözkonusu asılsız iddiaya cevap vermekte fayda görüyorum. Devlet bugünkü iftar sofrasında, yarınki iftar programını yapmaz. Bu programlar, daha Ramazan’ın başında yapılır. 12 Temmuz 2014 günü yapılacak Valilik İftarı da, Ramazan başında programlanmış bir teamül, bir gelenektir. Sayın İhsanoğlu onuruna düzenlenen iftardan haberdar olmamız, iftarımızı buna göre programlamamız söz konusu değildir. 'Böyle bir davete nispet yapmak', 'iftar sofralarını yarıştırmak', 'katılımı engellemek' ithamları, dedikodudur yakışıksız iddialardır. 12 Temmuz’da, Valiliğimiz, Büyükşehir B Sivil Toplum Kuruluşları onlarca iftar sofrası kuracaktır. Bu iftar sofrası bunlardan biridir. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu onuruna verilecek iftarda da bütün iftar sofraları gibi azizdir. Allah, kuranların niyetlerini kabul etsin. Mübarek Ramazan ayında; huzur, bereket, kardeşlik arayan insanlarımızı, asılsız iddialarla yanlış yönlendirmeye çalışanları kınıyorum. Bu vesileyle, ülkemize, İslam Alemine ve tüm insanlığa, huzur, sükun, kardeşlik niyaz ediyorum. Şerler def olsun. Hayırlar olsun."

FOTOĞRAFLI