ÇÖZÜM süreci ile birlikte Kuzey Irak'ın Erbil kentinde yapılması gündeme gelen ve bir çok kez ertelenen Kürt Ulusal Kongresi için Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay'dan çarpıcı bir iddia geldi. Burkay, 26 Eylül'de Erbil'de görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetim Başkanı Mesut Barzani'nin kendisine, PKK'nın amaçları doğrultusunda gerçekleşecek bir kongreye izin vermeyeceğini söylediğini öne sürdü. 
İsveç'in başkenti  Stockholm'de seminer veren Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm süreci, Kürt ulusal kongresi ve BDP ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kürtçe yayın yapan 'nefel.com' adlı internet sitesinin haberine göre Hak-Par Genel Başkanı Burkay, Abdullah Öcalan İmralı'da çözüm süreci kapsamında 4 konferans yapılmasını istediğini, Ankara, Diyarbakır ve Brüksel'de konferanslar yapıldığını ,bunlara Hak-Par'ın katılmadığını belirterek şöyle dedi:
"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Erbil'de Kürt ulusal konferansının yapılacağını söylediği için Hak-Par olarak dahil olduk. Ancak, delege sayısı ve kongrenin misyonu konsunda PKK ile Kürdistan hükümeti anlaşamıyor. Mesut Barzani, 26 Eylül'deki görüşmede bana, PKK'ya sadece kendi amaçları doğrultusunda kongre yapma izni vermeyeceklerini, kendi başına kongre yapacaksa başka bir yerde yapmalarını istediğini söyledi. Barzani, Kürt yönetiminin direktif ve yönlendirmelerle iş yapmayacağını, bu nedenle PKK'nın çağrısı ile iş yapmayacaklarını söyledi. Barzani, PKK'nın Kürt Ulusal Kongresi adı altında, daha çok PKK ve Öcalan'ın konuşulacağı bir konferans yapmak istediklerini de söyledi."
'TÜRK DEVLETİNİN YERİNDE OLSAM BDP'Yİ BAŞIMA KOYARDIM'
Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay BDP'nin Kürtler için bir şey istemediğini öne sürerek şunları söyledi:
"Ben Türk devletinin yerinde olsam BDP'yi başımın üstüne koyardım. Demokratik özerklik boştur. Hak-Par BDP'ye alternatiftir. BDP güçlüdür, gövdesi büyüktür ama başı küçüktür. Öcalan'ı İmralı'da büyütüp göğe çıkardılar. Öcalan da hiç bir şey istemiyor. Kürt sorunu bir milletin sorunudur. Öcalan daha önce 'bağımsızlık' diyordu ama, İmralı'ya geldikten sonra 180 derece döndü. Bu Kürtler için ayıptır."