Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, () - ADALET Bakanı Bekir Bozdağ mahkemelerin gerekçeli kararı yazma süresiyle ilgili olarak, "15 günlük süre içerisinde karar yazmazlarsa, kanunun çizdiği süre sınırını aşmış olacaklar. Bunlarla ilgili her hangi bir avukat veya mahkum olanlar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler neyse HSYK onu yapabilir" dedi. Bozdağ, Berkin Elvan'ın ölümü ile ilgili bir soruya ise "Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun" dedi.
Yozgat'ın Şefaatli ilçesinde partisinin Seçim İrtibat Bürosunun açılış törenine katılan Bakan Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararın 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazılmamasının sorulması üzerine Bozdağ, "Kanunlara göre mahkemeler karar vermeden önce kafalarında bir gerekçe oluşturur, ona göre karar verir ve kararı verdiği anda bu gerekçeyi dosyaya yazar. Ama eğer gerekçeyi hemen dosyaya koyma imkanı yoksa, o zaman en geç 15 gün içerisinde gerekçeyi mahkemenin dosyaya koyma zorunluluğu var. Ergenekon olarak bilinen davada, mahkeme kararını geçen yılın Ağustos ayında vermiş olmasına rağmen bu güne kadar gerekçeli kararı yazıp dosyaya koymadığını görüyoruz. Bu büyük mahrumiyetlere de yol açıyor. Çünkü eğer gerekçeli karar dosyada olmazsa, bu davada mahkum olan kişilerin temyiz hakkını kullanmaları Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yoluna gitmeleri, veyahut ta AİHM’e gitmelerine ilişkin haklarını kullanması engellenmekte, geciktirilmektedir. Bu da hak ihlallerine yol açıyor tabi" dedi.
YARGITAY YOLU AÇILMIŞ OLUR
Şimdi Yargıtay'ın dosyayı kısmen, belki tamamen bozacağını, veya onayacağını belirten Bekir Bozdağ, "Belki bazıları hemen tahliye olacak, belki beraatler çıkacak. Bütün bunların cevabını öğrenmek için dosyanın Yargıtay’a gitmesi lazım. 7 aydır dosyanın Yargıtay’a gidememiş olmasını bu davada yargılananlar açısından bir takım olumsuz sonuçları ortaya çıkaracağı çok açıktır. Son çıkan kanunla, bu kaldırılan mahkemelere ellerinde bulunan davalarda eğer karar çıkmışsa, bu kararla ilgili gerekçeler dosyaya konmuşsa sorun yok. Ama dosyaya karar konmamışsa, kararı yazmak için 15 günlük bir ek süre tanındı. Umarım ki kaldırılmış olan 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi bu 15 günlük süre içerisinde bu gerekçeli kararı dosyaya kor, dosyaya koyması halinde de ne yapar, Yargıtay yolu açılmış olur. Süratli bir şekilde dosya Yargıtay’a intikal eder. Tabi Ergenekon davasında yaşanan tahliyeler var. Bu tahliyelerin ana nedeni son çıkan kanun değil. Benim kanaatim Anayasa Mahkemesi'nin Bireysel Başvuru üzerine verdiği karar gerekçesi doğrultusunda yapıldığını görüyoruz. Baktığımızda bazı mahkemeler tutukluluğun 7 yıldan 5 yıla indirilmesini gerekçe görürken, bazıları da Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru üzerine verdiği karara, referans yaparak tahliye kararları veriyor. Yani bu davadaki tahliyelerin olmasının ana nedeni 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını, gerekçeli kararını bugüne kadar yazmamış olması ve bu mahkumiyet kararını yargı denetimine götürülmesini, kararı yazmayarak engellemiş olmasından kaynaklandığını burada özellikle ifade etmek isterim" diye konuştu.
HSYK'YA BAŞVURABİLİRLER
Davanın gerekçeli kararının yazılması için 15 günlük bir süre daha verdiğini belirten Bozdağ, "Eğer bu 15 günlük süre içerisinde karar yazmazlar ise, tabi kanunun çizdiği süre sınırını aşmış olacaklar. Bunlarla ilgili her hangi bir avukat veya mahkum olanalar şikayette bulunduğu takdirde yasal işlemler neyse HSYK onu yapabilir" dedi.
BERKİN ELVAN’A ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM
Bozdağ, Berkin Elvan'ın ölümü ile ilgili soruya, "Ben buradan tekrar Berkin Elvan’a Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun, ailesine, yakınlarına bir kez daha başsağlığı istiyorum. Türkiye’de böylesi üzücü hadiselerin bundan sonra olmamasını arzu ediyorum, temenni ediyorum. Tabi Berkin Elvan ile ilgili olaylar nedeniyle geçmişte hem idari soruşturma, hem de adli soruşturma başlatılmış durumda. Şu anda soruşturmalar bildiğim kadarıyla devam ediyor. Tabi bu soruşturmaların sonucunda dava açılması, yargılama yapılması söz konusu olacaktır. Biz de bu hadisenin fail veya failleri kimler ise bunların yargı önüne çıkıp cevap vermesini ve hak ettiği ceza ne ise onu adaletin vermesini bekliyoruz" dedi.

HG(AY/AAA) (FOTOĞRAFLI)