ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Özel Yetkili Mahkemeler'in (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi TBMM'ye göndereceklerini ve Meclis tatile girmeden de yasal düzenlemeyi geçireceklerini söyledi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, avukatlık mesleğinden geçiş yapan hakim ve savcı adaylarının kura çekme törenine katıldı. MEB Şura Salonu'nda yapılan törende konuşan Bakan Bozdağ, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkemeleri kaldıracaklarını belirterek şöyle konuştu:
"TMK 10 ile görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz. CMK 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldıran düzenleme ile beraber geçici bir madde düzenlemiştik ve o zaman bu mahkemelerde görülen davaların, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz. Kanunu Meclis'e gönderiyoruz, seçim nedeniyle Meclis tatile girmeden önce de bu yasal düzenlemeyi yapacak. Ağır ceza mahkemelerindeki bu üçlü ayrıma son veriyor, savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyoruz. Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız. Kanunu Meclis'e gönderiyoruz, seçim nedeniyle Meclis tatile girmeden önce de bu yasal düzenlemeyi yapacak. TMK 10 ve CMK 250'ye göre görevli mahkeme uygulamasına, bunlara ilişkin soruşturma ve kovuşturma usullerindeki farklılıklara son veriyoruz. Bu da hukuk devleti bakımından son derece önemli, tarihi bir adımdır diye düşünüyoruz."
'KESİNLEŞMİŞ DAVALAR ETKİLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, düzenlemeden kesinleşmiş davaların etkilenmeyeceğini belirterek, "Bu düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesi söz konusu değil. Bu, görülmekte olan davalarla ilgili belki görevli mahkemelerin değişmesi sonucunu doğuracaktır. Yani TMK 10'a göre görevli ağır ceza mahkemeleri değil de diğer ağır ceza mahkemelerine dosyalar devredilmiş olacaktır. Ancak hükme bağlanmış olan, hükme bağlanıp kesinleşmiş olan davalar bundan etkilenmeyecektir. Yalnız kesinleşmemiş davalar Yargıtay tarafından bozmaya tabi olursa onlar da yeni usule tabi olacaktır."
YENİDEN YARGILAMA
Yeniden yargılama konusunun kamuoyunda tartışıldığını, Adalet Bakanlığının da bu konu üzerindeki çalışmasının sürdüğünü söyleyen Bozdağ, çalışma bittiği zaman kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

GD(SS)